Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul Astra-Zeneca: ”Beneficiile depășesc riscurile”

Medicul Valeriu Gheorghiță. Foto: Spitalul Militar Central Carol Davila

Șeful campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a apărat decizia autorităților române de a continua imunizarea cu vaccinul Astra-Zeneca, cu toate că mai multe țări europene au decis întreruprerea procesului.

“Agenţia Europeană a Medicamentului şi-a menţinut acelaşi nivel de recomandare, adică beneficiile la acest moment depăşesc riscurile şi din acest punct de vedere se recomandă vaccinarea fără să existe, legat de evenimentele trombo-embolice raportate la nivel european, semnale ale unei frecvenţe mai mari decât în populaţia generală nevaccinată, cu atât mai mult analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente tromboembolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de evenimente de embolie pulmonară”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă susținută azi.

Chiar și așa, numărul românilor care s-au retras de pe listele de așteptare la vaccinare, ce ar fi urmat să primească serul Astra-Zeneca, a ajuns la 33.000.

”Cu toate acestea, pot să vă spun că la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la compania AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.347 de locuri libere, din peste 100.000 cât erau disponibile la sfârşitul acestui weekend. Ca atare, deşi şi-au anulat programări un număr mare de persoane, în acelaşi timp un număr mai mare de persoane şi-au făcut programări pe aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza I şi aproximativ 419.000 de persoane pentru cea de-a doua doză”, a mai spus Gheorghiță.

Și premierul Florin Cîțu a apărat decizia de a continua imunizarea cu Astra-Zeneca.

”Sunt 230.000 de români care s-au vaccinat cu AstraZeneca și sunt bine. A fost o decizie luată de specialiști să continuăm vaccinarea. Este o decizie bună, dacă vă uitați la ce spune Agenția Europeană a Medicamentului. Campania de vaccinare trebuie să continue”, a spus Florin Cîțu.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.