Valeriu Gheorghiță a vorbit despre etapele relaxării în România. La ce restricții se renunță mai repede

valeriu gheorghiță
Sursa: Pagian de Facebook Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat la postul de televiziune Digi 24 că, cel mai probabil, mai întâi se va renunța la prezentarea certificatului verde și la limitele de persoane impuse pentru diferite evenimente, masca de protecție urmând să fie ultima la care se va renunța.

„Aș putea să fiu mai sigur la ce vom renunța ultima oară: la purtarea măștilor de protecție. Este ultima barieră la care foarte probabil se va renunța. Dacă stau să mă gândesc la faptul că vom intra în această perioadă postpandemică sau de endemie, probabil că se vor schimba acei indicatori de la care procentul de persoane care participă la anumite evenimente în spații închise sau chiar deschise – evenimente cu număr mare de persoane – va fi modificat”, a declarat medicul.

„Probabil că la un moment dat se va renunța și la obligativitatea prezentării unui test negativ sau a unui certificat de vaccinare sau a unuia de trecere prin boală. Cred că toate aceste lucruri în viitor vor fi modificate și, repet, se va modifica această această abordare din punct de vedere al controlului epidemiologic”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat și el în urmă cu câteva zile că în aproximativ trei săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă, iar din martie ar urma să fie luate măsuri de relaxare.