Vaclav Havel, onorat în toată lumea

Vaclav_Havel_lumanari
Oameni adunați în Piața Wenceslas / Foto: Chmee2 Wikimedia Commons

Sute de lumânări au fost aprinse în Piața Wenceslas din Praga în memoria fostului președinte Vaclav Havel, relatează BBC. Imediat după anunțul morții sale, statul ceh a început să primească mesaje de susținere și de condoleanțe din toată lumea. Disidentul ceh a murit ieri, la vârsta de 75 de ani.

Președintele american Barack Obama a declarat că Vaclav Havel a „eliberat valurile istoriei care au dus la o Europă democratică”.

Cel mai probabil, fostul șef de stat va fi înmormântat vineri. Autoritățile au decretat o săptămână de doliu național, sute de lumânări fiind deja aprinse în Piața Wenceslas, unul dintre locurile cheie ale „Revoluției de catifea” care a înlăturat regimul comunist în noiembrie 1989.

Lupta sa pentru libertate și democrație, „de neuitat”

Președintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că „Franța a pierdut un prieten, iar Europa pe unul dintre cei mai înțelepți oameni”. La rândul său, cancelarul german Angela Merkel l-a descris pe Havel drept „un mare european”, a cărui „luptă pentru libertate și democrație este de neuitat”.

Vaclav Havel a devenit cunoscut la nivel internațional în timpul regimului comunist din Cehoslovacia datorită pieselor de teatru în care satiriza viața în comunism, precum și datorită implicării sale în realizarea manifestului „Charter 77”, care milita pentru drepturile omului.

După ce mișcarea reformistă din 1968 a fost zdrobită de o invazie condusă de sovietici, cărțile sale au fost interzise, iar Havel a fost închis de mai multe ori. După căderea comunismului în 1989, a fost ales președinte al statului.