Vaccinul AstraZeneca/Oxford a fost aprobat în UE. Moderna trimite a doua tranșă de vaccin în România

Raed Arafat s-a vaccinat. Foto: DSU / Facebook

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat utilizarea în Uniunea Europeană a vaccinului dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Oxford. Se poate administra tuturor persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

„EMA a recomandat acordarea unei autorizații condiționate de introducere pe piață pentru vaccinul împotriva Covid-19 AstraZeneca (…) la persoanele începând cu vârsta de 18 ani”, a precizat într-un comunicat agenția, care are sediul în Amsterdam.

Cea de-a doua tranșă, de 21.600 de doze de vaccin Moderna, va ajunge sâmbătă la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.