Vaccinul anti-covid dezvoltat de Oxford oferă o protecție de doar 70%

FOTO: Belova59/Pixabay.com
FOTO: Belova59/Pixabay.com

Vaccinul dezvoltat de Oxford în colaborare cu AstraZeneca a reușit să protejeze de coronavirus doar 70% dintre persoanele vaccinate în faza a III-a, arată studiul publicat, potrivit BBC.

În același timp, AstraZeneca anunță, potrivit unor informații Reuters, preluate de Hotnews.ro, că vaccinul a avut o eficacitate de 90% când a fost administrată o jumătate de doză la prima inoculare, urmată, după o lună, de o doză întreagă, potrivit datelor din testele de fază finală efectuate în Marea Britanie și Brazilia.

Celelalte două companii care au reușit să treacă de ultima etapă, Pfizer și Moderna au anunțat o eficiență de 95%, însă nu au avut aceeași transparență în ceea ce privește publicarea rezultatelor.

Jurnaliștii BBC scriu că vaccinul Oxford – AstraZeneca este în același timp o dezamăgire, dar și un triumf, pentru că acesta va ajunge în mai multe colțuri ale lumii, având în vedere că va avea un preț mic.

Vaccinul AstraZeneca va fi fabricat în mai multe țări, din India până în Brazilia și nu necesită măsuri speciale de transport și depozitare. Până acum AstraZeneca a încheiat numeroase acorduri de aprovizionare, inclusiv în peste 50 de țări cu venituri mici și medii din regiuni incluzând America Latină, Africa, Orientul Mijlociu, Asia și Europa de Est. Dacă vaccinul are succes, satisfacerea acestei cereri nu va fi ușoară.

„Marea majoritate a populației globale trăiește în țări cu venituri mici și medii. Aceasta este o problemă pentru majoritatea oamenilor din lume”, a declarat Mark Eccleston-Turner, specialist în drept și boli infecțioase la Universitatea Keele din Anglia, pentru Bloomberg.

O doză de vaccin produs de AstraZeneca va costa între 4 și 5 dolari, compania declarând că „nu va face profit în timpul pandemiei”. Experții își fac însă griji cu privire la taxele pe care compania le va percepe atunci când criza va fi terminată.

SUA au convenit în iulie să obțină vaccinul Pfizer și BioNTech la 19,50 dolari pe doză, în timp ce Moderna a anunțat că vaccinul va costa între 32 și 37 de dolari pe doză pentru oferte mai mici și mai puțin pentru achiziții mai mari.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.