Vaccinul anti-COVID 19. În cât timp dispare ARN-ul mesager din corp

În sesiunea online „Vaccinarea pe înțelesul tuturor”, organizată pe 8 ianuarie 2021 de Ministerul Sănătății, prof. univ. Simona Ruță, specializată în virusologie, de la Facultatea de Medicină a Unversității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a explicat, într-un limbaj cât mai simplu, cum acționează vaccinul anti-COVID 19 și cât timp rămâne ARN-ul mesager, introdus prin ser, în corpul uman.

„Am să încerc să explic cât mai simplu modul în care funcționează vaccinurile împotriva noului coronavirus. Un vaccin este un antrenor al sistemului imun. Practic, mimează întâlnirea cu virusul și învață sistemul imun cum să recunoască și să neutralizeze eficient acest virus.

Vaccinurile clasice se produc izolând virusul pe culturi de celule, în laborator, după care virusul este produs în cantități foarte mari, este in activat cu o substanță chimică care distruge acea parte a virusului responsabilă de multiplicare și, deci, de infecție, codul genetic al virusului. Dar păstrează nealterate proteinele de suprafață ale virusului, care sunt partea recunoscută de sistemul imun. Astfel de vaccinuri sunt foarte eficiente, dar au câteva dezavantaje. În primul rând sunt produse printr-un procedeu foarte laborios, trebuie să se asigure condiții de biosecuritate de nivel crescut și sunt niște proceduri oarecum rigide, adică dacă apar niște mutații în structura virusului care nu mai sunt recunoscute de vaccin, trebuie luat de la capăt tot procesul și asta merge destul de greoi.

În schimb, vaccinurile pe care le avem acum disponibile, în Uniunea Europeană, atât cel de la Pfizer și cât și cel de la Moderna, se bazează pe tehnologia ARN mesager. Nimic altceva decât niște seturi de instrucțiuni genetice care le spun celulelor noastre cum se fabrică o proteină virală. Și dintre toate proteinele virale se alege o proteină cheie, deja celebra proteină “țepușă”, proteina Spike, cu care virusul se leagă de receptorii celulari și deschide ușa de intrare în celulă. Și ăsta e un prim avantaj, că răspunsul imun este cumva focalizat împotriva unui singur antigen, împotriva unei singure proteine cheie din structura virusului”, a explicat Simona Ruță.

În ceea ce privește ARN mesager, profesoara Ruță spune că acesta ajunge la nivelul ribozomului și, deci, „niciun moment nu pătrunde în nucleul celular și nu se poate integra în ADN-ul nostru celular”. „Noi avem niște fabrici de proteine în celulă, care se numesc ribozomi și care au fost descriși de singurul laureat al premiului Nobel pentru medicină, românul George Emil Palade. Acești ribozomi se găsesc în citoplasma celulei și după ce injectăm vaccinul, picăturile de grăsime în care este livrat acidul nucleic, ARN-ul mesager, sunt degradate, iar ARN-ul mesager ajunge la nivelul ribozomului și, deci, niciun moment nu pătrunde în nucleul celular, nu vine în contact cu materialul nostru genetic care se găsește în nucleu, nu se poate integra în ADN-ul nostru celular. În plus, acest ARN mesager supraviețuiește foarte puțin în interiorul celulei, timpul lui de înjumătățire este de numai 8-10 ore. Deci în două trei zile dispare complet.

Ceea ce rămâne este numai proteina sintetizată, care este expusă pe suprafața celulei care a sintetizat-o în două forme. Într-o formă completă, care seamănă foarte bine cu forma în care este ea prezentă pe suprafața virusului și sub forma unor mici fragmente.

Forma completă este recunoscută de niște celule ale sistemului imun, care se cheamă limfocite-B și care știu să fabrice anticorpi. Iar fragmentele sunt recunoscute de alte celule ale sistemului imun, care se cheamă limfocite-T și care știu să omoare celulele infectate viral sau știu să ajute, să asiste celelalte două tipuri de celule pentru a face treaba mai bine și mai eficient. Așa încât o persoană vaccinată, dacă întâlnește virusul are deja anticorpi neutralizanți, anticorpi care recunosc proteina Spike de pe suprafața virusului, au această formă a literei Y și se mulează perfect pe forma proteinei. Sunt ca niște umbrele care astupă practic proteina S și nu mai permite cuplarea la receptori.

Dar o persoană vaccinată are și limfocite-T, care recunosc celulele în care virusul poate a apucat deja să intre și le omoară instantaneu. În afară de aceste celule, care sunt “efectori”, în organismul nostru în cursul acestui antrenament se fabrică și niște înregistrări ale antrenamentului. Sunt celulele de memorie care stochează toată imaginea acestei acestui antrenament și, în momentul în care apare un virus infecțios, recapitulează imediat toate etapele și atacă virusul extrem de rapid, ceea ce duce la o protecție persistentă, o protecție care începe la două săptămâni după vaccinare, pentru că atât durează ca să învețe limfocitele cum se luptă împotriva virusului, și care devine completă la șapte zile după ce înregistrăm cea de-a doua doză, doza zisă “booster”, amplificator sau “rapel”, dacă vrem să folosim termenul francez, care înseamnă de recapitulare și care asigură longevitatea răspunsului imun”, a mai adăugat profesoara Simona Ruță.

Toate explicațiile le puteți vedea în acest clip:

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.