Utilizarea unui mai compactor. Aplicații practice și beneficii dovedite ale acestui utilaj

compactor mai

În cadrul unui proiect de construcții la sol, etapa de compactare a unor suprafețe denivelate are o importanță deosebită pentru atingerea obiectivelor de ordin tehnic, fiind realizată în faza incipientă a lucrărilor. Cu ajutorul unui mai compactor se pot nivela cu succe diferite tipuri de sol, suprafețe asfaltate și chiar zone acoperite cu pavele sau pietris.

Utilajele despre care discutăm în cele ce urmează – maiurile compactoare – se aleg în funcție de tipul activității desfășurate sau de complexitatea proiectului respectiv, aceste criterii fiind deosebit de importante pentru cei care doresc să comande online maiuri compactoare.

Cum poate fi descrisă acțiunea de compactare a solului?

Sarcina pe care o indeplinesc maiurile compactoare presupune lovirea suprafeței pe care se acționează, conform unor ajustări presetate de cel care operează utilajul: viteza de percuție, unghiul de acțiune samd

Astfel, se poate asigura nivelarea si compactarea anumitor suprafețe, cu un minim de efort și conform planurilor de construcție pe care echipa de muncitori trebuie să le respecte. În funcție de implicațiile și cerințele proiectului respectiv, se disting 3 tipuri de compactare:

1.    Tipuri de compactare: Compactarea solului

Această variantă de compactare are ca obiectiv creșterea densității solului asupra căreia se execută acest tip de lucrare, astfel încât să se poată reduce volumul suprafeței respective.

Secundar, alte obiective propuse de managerul acelui proiect, pe baza compactării unui anumit tip sol neasfaltat, pot fi atinse prin asigurarea unei impermeabilități crescute și creșterea nivelului de încărcare a suprafetei.

2.    Tipuri de compactare: Compactarea asfaltului

Este un tip de compactare observat adesea în cadrul proiectelor publice de asfaltare, acest tip de sarcină având rolul de a genera suprafețe de asfalt netede, dar și de a obține o creștere a densității materialului utilizat.

Pe plan secund, compactarea suprafețelor proaspăt asfaltate garantează un nivel mult mai ridicat de aderență a materialelor aplicate ulterior, o permeabilitate scăzută a acestora, dar și o optimizare a nivelului de rezistență.

3.    Tipuri de compactare: Compactarea pavelelor și pietrișului

O astfel de lucrare are ca scop principal obținerea unor suprafețe netede, prin presarea stratului de pietriș sau a pavelelor, sub care se toarnă un prealabil un strat de nisip.

Aceasta sarcină este de obicei realizată în cazul proiectelor de amenajare a unor spații de tranzit în aer liber, precum aleile din parc, zonele de curte și garaj, spațiile de parcare etc

Cum se utilizează maiul compactor pentru rezultate optime?

Cei care utilizează deja în proiectele de construcții maiuri compactoare, știu foarte bine faptul că funcțiile cu care este prevăzut un astfel de utilaj, sau designul ergonomic pe care acesta îl poate prezenta, nu determină în proporție de 100% succesul unei lucrări.

Privind mai departe de achiziționarea unui mai compactor de top, prevăzut cu ultimele tehnologii pe care le poate oferi vârful acestei game de produse, operatorii acestora trebuie să țină cont și de recomandările în utilizare, afișate în cărțile tehnice alături de care vin.

Doar așa se pot obține cele mai bune rezultate de compactare pe diferite suprafețe, cu un minim de efort depus de cei care utilizează pe șantier un astfel de utilaj performant.

Cum se întreține în mod corect un mai compactor?

Durabilitatea unui astfel de produs depinde de modul în care acesta este întreținut. Astfel, experții în construcții recomandă ca în cazul utilizării unui mai compactor, operatorii să respecte următoarele indicații:

        Maiul compactor trebuie supus curățării după fiecare utilizare, cu o atenție sporită asupra suprafeței tălpii și a filtrului de aer, pentru îndepărtarea tuturor impurităților care se pot depune în aceste zone, în timpul utilizării;

        Maiul compactor trebuie utilizat la viteza de turație recomandată în cartea producătorului, utilizându-se doar combustibil de cea mai bună calitate;

        Maiul compactor trebuie supus cu regularitate lucrărilor de întreținere. Ex: schimbarea uleiului din structura sistemului său.

Iată care sunt principalele aplicații practice ale unui mai compresor, utilaj deosebit de important pentru fazele incipiente ale unor lucrări de construcție, cu realizare pe sol.

Cele mai bune maiuri compactoare asigură adaptabilitate la specificul lucrării respective, cu precizarea că trebuie respectate și indicațiile producătorului.

Întreținerea corectă a unui astfel de utilaj garantează o durată de viață sporită, astfel încât costul de achiziție să fie amortizat în totalitate, iar utilajul să garanteze îndeplinirea tuturor obiectivelor propuse, indiferent de tipul de compactare realizat.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.