Imagini rare surprinse într-o pădure din România, cu un urs care se scarpină de un arbore

urs se scarpină arbore
Foto: Petru Stoicanescu, Direcția Silvică Caraș - Severin

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a publicat pe pagina sa de Facebook imagini video amuzante cu un urs ce se scarpină de un arbore.

Filmulețul a fost realizat într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Teregova (județul Caraș-Severin), filmarea fiind realizată cu ajutorul unei camere de monitorizare a faunei amplasată de Petru Stoicănescu, un angajat al Romsilva.

Imaginile s-au viralizat rapid pe rețeaua de socializare, fiind vizionate până acum de peste 20.000 de ori și distribuite de sute de ori.

„Urșii apelează la această metodă, scărpinatul de trunchiurile rășinoaselor, pentru că rășina îi ajută la deparazitarea blănii”, au explicat specialiștii Romsilva în mesajul care însoțește imaginile.

În România există una dintre cele mai dezvoltate populații de urs din Europa.

„Urșii au habitatul în pădurile întinse și liniștite de munte și în cele dese din zonele deluroase, având un teritoriu larg care include zone dense, unde își amenajează vizuina sau culcușul de iernat și unde se retrag în timpul somnului de iarnă. În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile dezvoltate, în special cel olfactiv. Sunt animale omnivore, hrana lor fiind vegetală, dar și de origine animală, de la pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte”, mai explică specialiștii Romsilva.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează, prin Direcția Silvică Caraș – Severin, aproape 350.000 de hectare păduri, prin intermediul a 17 ocoale silvice. Din acestea, 24.685 de hectare sunt pe raza Ocolului Silvic Teregova.

Credit video: Petru Stoicanescu, Direcția Silvică Caraș – Severin

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.