Uniunea Europeană dă 8 milioane de euro României pentru a salva o specie pe cale de dispariție

Nurcă. Foto: Pixabay

Uniunea Europeană va trimite peste opt milioane de euro în România pentru a ajuta la salvarea nurcilor de la dispariție.

”Populația din Delta Dunării este cea mai importantă și cea mai sănătoasă din lume și deci de o importanță deosebită pentru conservare”, a declarat Mihai Marinov, cercetător al Instutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, pentru Știrile PROTV.

Nurcile nu trăiesc doar în România, ci și în Ucraina, Rusia, Spania și Franța.

Cele 8,3 milioane de euro, fonduri nerabursabile de la UE, vor ajuta la realizarea unor habitate în care specia să poată prospera. Vor fi ridicate platofrme pe malurile canalurilor și lacurilor din Delta Dunării, pentru a oferi adăpost nurcilor.

Nurcile europene au ajuns în pericol de dispariție în principal din cauza vânătorilor, care le capturau pentru blană. Un alt dușman al speciei este nurca americană, care a evadat din crescătorii și a decimat populații întregi în Spania și Franța, mai scrie sursa citată.

Și nurcile din Delta Dunării au mulți prădători, șacalii și vidrele fiind cele mai mari amenințări pentru micuțul mamifer.

”Are nevoie de sprijin, întrucât dincolo de faptul că în toată Europa este eliminată de surata americană, este un fenomen interesant, o evoluție convergentă, în care pe continente diferite, viteza evolutivă diferă, exemplarele rezultate sunt la final unele mai pregătite decât altele”, a spus și Adrian Bîlbă, managerul Microrezervației Constanța.