Unic în țară. Prima școală din România în care elevii învață să mănânce corect

FOTO: khamkhor/Pixabay.com
FOTO: khamkhor/Pixabay.com

Elevii primei școli inteligente din mediul rural, de la Ciugud, județul Alba, vor primi din acest an școlar fructe proaspete culese din livezile românești. Cei mici vor învăța ce alimente le oferă energie și cum să înlocuiască mâncarea nesănătoasă cu nuci, fructe și legume proaspete.

Medici pediatri și nutriționiști se vor întâlni cu elevii pentru a le explica ce înseamnă o alimentație sănătoasă. Programul se numește „Ronțăie smart! Mănâncă sănătos!”.

„Reacția copiilor a fost una pozitivă. Prin acest program încercăm să stimulăm consumul de alimentele sănătoase și să eliminăm cât mai mult alimentele nesănătoase din rutina lor zilnică”, a declarat Mihaela Lungu, profesor la Școala Gimnazială Ciugud, pentru Știrile Pro TV

Programul este unic în țară și este realizat de autoritățile locale în parteneriat cu o firmă din localitate.

„Alimentația copiiilor noștri face pare din educația noastră, și atunci am început un proiect inedit, unic, spunem noi, în școală de la Ciugud prin care îi învățăm pe copii cum să manace la școală, cum să mănânce în familie în așa fel încât ei să crească sănătos. Minte sănătoasă, în corp sănătos”, a transmis primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate a raportat, în 2018, o incidență a obezității de 18.6% la copiii români, cele mai afectate grupe de vârstă fiind 10-14 ani și 15-19 ani.

În 2018, pentru o perioadă de 3 luni s-a făcut monitorizarea incidenței excesului ponderal la copiii care s-au prezentat pentru evaluare pediatrică în Compartimentul de Primiri Urgențe al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, București, iar datele au fost îngrijorătoare – 7.5% dintre copii erau supraponderali și 18.5% sufereau de obezitate.