Unele mozaicuri creștine din Sfânta Sofia din Istanbul vor fi acoperite în timpul rugăciunilor musulmane

sfânta sofia istanbul
Foto: Arild Vågen / Wikimwdia Commons

Mozaicurile din Sfânta Sofia din Istanbul, Turcia, vor fi acoperite de draperii în timpul rugăciunilor musulmane, a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Erdoğan, relatează Reuters.

Autoritățile turce și-au anunțat recent intenția de a transforma muzeul înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO într-un lăcaș de cult musulman. Sfânta Sofia a fost inițial o catedrală bizantină, însă după cucerirea Constantinopolului de către turcii otomani, în 1453, aceștia au transformat-o într-o moschee. Ulterior, în 1934, primul președinte al Turciei, Mustafa Kemal Atatürk, a decis transformarea clădirii într-un muzeu secular.

Unele mozaicuri ce reprezintă figurile unor creștini vor fi acoperite cu draperii, a declarat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui turc.

Mai exact, Kalin a mai spus că anumite mozaicuri ale Fecioarei Maria și ale lui Gabriel, care se află în direcția Qiblah, spre care musulmanii se uită în timpul rugăciunii, vor fi acoperite.

El a mai spus că alte mozaicuri, ca de exemplu cele cu Hristos sau cu alte figuri creștine, nu vor reprezenta o problemă pentru credincioșii musulmani deoarece ele nu sunt localizate în direcția Qiblah.

În afara orelor de rugăciune, Sfânta Sofia va fi deschisă tuturor vizitatorilor și turiștilor, iar toate mozaicurile vor fi descoperite, au mai anunțat autoritățile.

Decizia unei instanțe de judecată de a declara ilegală transformarea moscheii într-un muzeu în anul 1934 a stârnit îngrijorare și critici dure la nivel internațional.

Foto: Arild Vågen / Wikimwdia Commons

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.