Un test ar putea depista cancerul cu patru ani înainte ca primele simptome să apară

FOTO: Belova59/Pixabay.com
FOTO: Belova59/Pixabay.com

O echipă de cercetători anunță că a reușit să dezvolte un test de sânge care poate depista cancerul cu patru ani înainte să apară primele simptome. Testul de sânge denumit PanSeer a fost dezvoltat de o echipă de cercetători din China și ar avea capacitatea de a detecta 95% dintre persoanele care nu au simptome, potrivit The Guardian.

„Am demonstrat că cinci tipuri de cancer pot fi depistate printr-un test de sânge bazat pe metilare ADN, cu patru ani înainte de diagnostic”, a scris echipa de cercetători în revista Nature Communications.

Oamenii de știință mai spun că testul nu prezice cancerul, ci detectează excrescențele canceroase care nu provoacă simptome. Astfel de teste se numesc „biopsii lichide” și au devenit un punct central al multor cercetări, pentru că oferă o modalitate non-invazivă de analiza pacienții.

Nu este primul studiu care a raportat rezultate pozitive pentru depistarea din timp a cancerului printr-un test de sânge. Echipa a spus că cercetarea a fost interesantă pentru că a demonstrat încă o dată că boala poate fi detectată înainte ca pacienții să prezinte simptome.

Rezultatele studiului au revelat că testul de sânge PanSeer a depistat cancerul la 88% dintre participanţii care au fost deja diagnosticaţi şi la 95% dintre participanţii care nu au fost diagnosticaţi cu cancer, însă ulterior au continuat să dezvolte boala. Deocamdată, cercetarea s-a făcut pe un număr mic de cazuri și important de precizat este că testul nu poate identifica exact și despre ce tip de cancer este vorba.

FOTO: Belova59/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.