Un tânăr își riscă viața pentru un record mondial în Salina Turda

Bogdan Chiorean, un tânăr în vârstă de 28 de ani, a fost în comă epileptică și a fost la un pas de moarte. Acum face băi în apă înghețată, aleargă sute de kilometri fără oprire și se pregătește de un record mondial în Salina Turda, potrivit jurnaliștilor de la Ziua de Cluj.

„Va fi un record pe care încă nu l-a stabilit nimeni, este vorba de 500 de scări, practic pentru o persoană sănătoasă e aproape imposibil să le urce. Timpul de urcare și coborâre estimat de specialiști este de 6 minute și 12 secunde accelerare, iar eu în antrenamentul de ieri am făcut 1 minut 20 de secunde urcat/coborât.

Nivelul de dioxid de carbon este de 63%, fapt ce-mi afectează respirația. Savul alveolar, în momentul în care dă de dioxid de carbon, se închide și lasă foarte puține alveole deschise, iar volumul maxim al respirației se poate reduce de la 6,8 litri la 1,5 – 2.

Nivelul de umiditate în aer este de 80-88% şi ca dificultate nici nu se poate compara cu ce este afară. Stabilirea unui record la 50 de metri sub pământ, cu nivel de umiditate de 80%, după specialişti este practic imposibil. Cea mai dură este însă înclinaţia scărilor de 47% şi deşi pare mai greu să le urci, este mult mai greu la coborâre pentru că plaja de sprijin a piciorului este redusă la limită, având în vedere că alerg”, a eplicat Bogdan, citat de ziuadecj.realitatea.net.

Bogdan, singurul epileptic vindecat total în 2014

Tânărul va fi asistat de un medic. A făcut antrenamente în salină, dar și în afară s-a antrenat cu băi în apă înghețată, a făcut cățărări pe munte și a alergat cu greutăți mari în spate.

De altfel, Bogdan Chiorean e obișnuit cu competițiile dure. A alergat 257 de kilometri în Italia timp de 25 de ore, cu „vreo nouă minute pauză de mâncare și schimbat hainelor.

Face sport de la 7 ani, iar la 12 ani a câștigat prima medalie la înot. Din păcate, la 16 ani a stat cinci ore în comă epileptică. A scăpat, a început viața de la zero și spune că în 2014 a fost declarat singurul epileptic vindecat total.

FOTO: Cristian Bortes/Flickr