Un tânăr băut la volan a ucis o femeie. Judecătorii cer să fie eliberat: „A stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii”

mihai dafinescu
Mihai Dafinescu. Foto: PRESShub

Mihai Dafinescu, fiul judecătoarei Dafinescu din județul Gorj, a obținut eliberarea condiționată din închisoare pentru că „a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale”, relatează publicația PRESShub.

El fusese condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare pentru ucidere din culpă după ce s-a urcat băut la volan și a accidentat mortal o femeie în august 2020, iar apoi a fugit de la locul faptei. La acea dată avea 25 de ani.

De profesie inginer silvic angajat la ocolul silvic condus de tatăl său, Mihai Dafinescu a obținut eliberarea condiționată după un an de detenție efectivă. Mama sa, Elena Dafinescu, este judecătoare la Tribunalul Gorj, iar tatăl, Mihai, este șef de Ocol Silvic în Novaci.

Mihai Dafinescu a cerut eliberarea condiționată, iar Judecătoria Craiova i-a admis cererea.

Magistrații au considerat că trebuie eliberat deoarece „a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale” și „a stat în arest la domiciliu şi pe durata a pandemiei, (…) iar gestionarea stresului în timpul epidemiei de COVID-19 a implicat un consum nervos mai mare.”

Judecătorii au stabilit că tânărul a îndeplinit fracția obligatorie ce trebuie executată pentru a fi eligibil la eliberare condiționată, atât în ceea ce privește numărul de zile efectiv executate, cât și în ceea ce privește numărul de zile considerate ca executate.

Jurnaliștii de la PRESShub au mai descoperit că Mihai Dafinescu a obținut judecarea cererii de eliberare condiționată la doar 2 zile după ce a îndeplinit fracția obligatorie.

„Pedeapsa condamnatului este egală cu 1665 zile, iar pentru a putea deveni propozabil în vederea liberării condiţionate trebuie să execute 2/3 (fracţia), respectiv 1110 zile din care, în cazul în care munceşte 278 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate şi 832 zile efectiv executate.

În urma analizei situaţiei condamnatului, comisia a constatat că acesta a executat în perioada 13.07.2022-05.07.2023 un număr de 358 zile, a executat arest preventiv şi arest la domiciliu 692 zile de la 20.08.2020 până la 12.07.2022, i se consideră executate ca urmare a activităților lucrative, de instruire școlară și formare profesională prestate, a lucrărilor științifice elaborate ori a invențiilor brevetate 62 zile, având un total de 1112 zile câştigate şi executate”, se arată în motivarea judecătorilor.

Decizia instanței nu este definitivă. Procurorii au contestat decizia Judecătoriei, iar următorul termen este 13 septembrie la Tribunalul Gorj, unde lucrează chiar mama tânărului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.