Un student din Cluj a avut un șoc după ce proprietara casei în care stă în chirie l-a chemat la o discuție

cluj napoca
Foto:  randyjournalism / pixabay.com

Un student din Cluj-Napoca a avut un șoc după ce a aflat că proprietara casei în care stă în chirie, o bătrână în vârstă de 87 de ani, vrea să îi doneze locuința deoarece ea nu are rude și nu dorește ca imobilul să ajungă în proprietatea primăriei.

Tânărul a povestit întreaga întâmplare pe rețeaua de socializare Reddit, unde a cerut sfatul internauților vizavi de cum ar trebui să procedeze.

„Salut, am o problemă, dacă se poate numi așa. Sunt student în ultimul an. În ultimii doi ani de zile am stat în chirie împreună cu prietena mea și 2 colegi într-o casă din cartierul Grigorescu, o casă modestă cu 3 camere, renovată la nivelul anilor 2005-2007. În 2021, când am găsit casa, era plină de mucegai și igrasie, așa că a trebuit să o văruim noi. Ne-a convenit, având în vedere că chiria era mult sub prețul pieței. Proprietara este o bătrână de 87 de ani, care ne-a intrat la inimă, după cum ne-am dat seama săptămâna trecută.

Pe perioada iernii, dumneaei a stat internată în spital (nu știm exact ce probleme avea, ne spunea doar că o dor picioarele), noi mergând să-i ducem chiria lunar și câteva alimente și ce își mai dorea (de fiecare dată scăzând din prețul chiriei). Miercurea trecută, m-a sunat și m-a rugat să vin cât de poate de repede la ea la apartament, că vrea să vorbească ceva cu mine. Inițial, m-am temut că nu mai poate să ne țină în chirie sau ne crește chiria, dar mi-a explicat că ea nu are pe nimeni pe lume și nu vrea să rămână casa primăriei. Am stat de vorbă cam 30 de minute, în care mi-a explicat cât de multe am făcut pentru ea și că vrea să merg cu ea la notar să trecem casa pe noi (are impresia că eu cu iubita mea suntem căsătoriți).

O însoțesc complet șocat la notar, unde doamna notar ne lasă să așteptăm 30 de minute, dar când aude că e vorba despre un contract de donație, ne ia imediat :)). În momentul ăsta aflu o parte șocantă în care îi spune notăriței că toate proprietățile ei vrea să le treacă pe noi, mai exact un apartament pe strada de la KFC și casa în care stăm acum. Notara m-a rugat să le las puțin singure și nu am mai asistat la discuție. Ulterior, mi-a spus că i-a cerut să se prezinte cu un document de la doctor că este conștientă și nu are probleme psihice. A rămas că se ocupă să aibă tot ce trebuie și mergem iar.

De atunci, nu a mai dat niciun semn și eu nu îndrăznesc să o sun pe subiectul ăsta. Pe data de 1 ar trebui să trec pe la ea să-i duc chiria.

Le: ce ar trebui sa stiu/fac?”

Mulți dintre internauți i-au recomandat să se comporte normal în continuare, să plătească la timp chiria și eventual să aibă o discuție cu proprietara.

„A fost un act unilateral din partea ei, dar nu si-a creat nicio obligatie legala. plateste-i chiria in mod normal si spera sa ramana la gandul initial. comporta-te la fel ca si pana acum, nu veni cu vreun spor de atentie. oamenii batrani pot fi generosi in conditiile in care nu au apartinatori, dar pot deveni brusc foarte suspiciosi. nu ai avut nimic inainte, nu ai ce pierde. fii om in continuare si poate iti face o bucurie”, a comentat cineva.

„You lucky kids! Sa ai niște bani pt notar pt ca treburile costa, chiar dacă e vorba de donații banuiesc, dar pot sa zic ca e o suma mica pt ce loz norocos în viata ai tras. But also, take care of her for the rest of her days, the least you can do for poor granny, a vazut ca aveți un suflet bun și v-a ales, CONGRATS”, a scris un alt internaut.

„In caz ca tu ai influentat-o intr-un fel nelegitim, ea nu e de „sound mind” (intreaga la cap) sau ai pus presiuni pe ea, etc., transferul de proprietate se poate anula in instanta. Pt asta notarul a vorbit cu ea in privat si dupa care a trimis-o pt probleme psihice, si a procedat foarte corect. Ai sa fi surprins(a) cat de repede apar rude ingrijorate de care nu a auzit nimeni cand e vorba de mosteniri, persoane din familia extinsa cu care decedatul a avut o singura conversatia toata viata apar si te dau in judecata pt proprietate. Deci e foarte important ca donatia, sau donatiile (din ce spui par sa fie mai multe), sa fie facute corect dpdv legal si legitim.

Personal, iti recomand sa stai la o cafea cu proprietara si sa ai o conversatie lunga despre viata. Daca ea vrea sa iti lase tie proprietatea atunci accepta, dar personal mi se pare corect in schimb ca tu sa iti asumi o reponsabilitate pt ea, poate financiara, poate morala, pt cat mai are din viata. Personal, am cunoscut persoane in situatii similare si ce isi doresc mai mult in ultimii ani de viata compasiune, intelegere si sa aiba cu cine sa ii imparta intr-un mod placut, sa nu moara singure”, a explicat un alt utilizator Reddit.

Alți internauți l-au sfătuit pe student să se aștepte ca eventuale rude să conteste donația: „Daca are mostenitori 100% sigur vor contesta orice act de donatie. Nu ti face sperante.”

Foto:  randyjournalism / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.