Un stat puternic din UE o susține pe Kovesi la șefia Parchetului European

Laura Codruț Kovesi FOTO: Adevarul.ro
Laura Codruț Kovesi FOTO: Adevarul.ro

Un ministru european și-a declarat deschis susținerea față de candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European.

Ministrul austriac de Justiție, Josef Moser, a spus că statul pe care îl reprezintă va vota în favoarea lui Kovesi. Oficialul a făcut această declarație în timpul unui interviu pentru televiziunea publică austriacă.

Moser a spus că în Comisia Coreper din cadrul Consiliului Uniunii Europene, votul Austriei va fi pentru fosta șefă a DNA.

La reuniunea informală a consiliului JAI, care are loc vineri la Palatul Parlamentului, participă miniştrii de Justiţie din Uniunea Europeană, comisarul european pentru Justiţie, dar şi experţi în justiţie din statele membre UE.

Ministrul Tudorel Toader a anunţat că pe agenda discuţiei se află subiecte legate de consolidarea garanţiilor statului de drept, consolidarea spaţiului de libertate, securitate şi justiţie din Europa.

Toader este și cel care a propus și a reușit revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a Laurei Codruta Kovesi, în 9 iulie 2018, după un mandat de cinci ani în fruntea instituției. Înainte de această funcție, Kovesi a fost Procuror General al României pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Kovesi (45 de ani) a fost descrisă în 2015 de prestigiosul ziar britanic The Guardian drept un „procuror-șef liniștit și modest care aduce trofeu după trofeu”, iar lupta sa anti-corupție a fost considerată una fără rival în Europa de Est.

Kovesi a reușit să aducă încrederea românilor în DNA la circa 60% în anii 2015-2016, o încredere care rivaliza, la acea vreme, doar cu încrederea în Biserică. De exemplu, în 2015, doar 11% dintre români spuneau că au încredere în Parlamentul țării.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.