Un șofer de mașină electrică a fost uimit de câți bani trebuie să dea pe anvelope

Când se pun anvelopele de iarnă? FOTO: Mylene2401/Pixabay.com
Când se pun anvelopele de iarnă? FOTO: Mylene2401/Pixabay.com

Unele mașini electrice ar necesita schimbarea anvelopelor mai devreme decât în cazul celor cu motoare diesel sau pe benzină. The Telegraph prezintă cazul unui șofer cu experiență care s-a arătat nemulțumit de faptul că a trebuit să schimbe anvelopele roților din spate după doar 12.000 de kilometri parcurși.

Acesta conduce un model Volkswagen ID.3. Uzura anvelopelor de pe spate ar fi din cauza greutății bateriilor.

„Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc. Sunt destul de bătrân și am avut mașini toată viața mea – nu a trebuit niciodată să schimb anvelopele atât de devreme, în mod normal, se întâmpla la aproximativ 40.000 km.

M-a uimit, deoarece la 8.500 de kilometri anvelopele sunt practic noi. Concesionarul VW nu s-a arătat surprins sau îngrijorat de faptul că trebuiau înlocuite atât de repede, spunând că «mașina are tracțiune spate și este foarte grea»”, a povestit Jim Bassett.

Bassett a ales să meargă la un alt atelier de anvelope, dar un mecanic a ajuns la aceeași concluzie și i s-a oferit un preț de 165 de lire sterline pentru înlocuirea ambelor roți spate.

„Cred că mai mulți oameni ar trebui să fie conștienți de faptul că vehiculele electrice au un apetit pentru anvelope și că acestea nu vor dura mult timp”, a spus el.

„Când lucram făceam în mod regulat 45.000 de kilometri pe an. Dacă aș fi avut această mașină atunci, m-aș fi confruntat cu plata a 354 de euro de șase ori pe an doar pentru a înlocui anvelopele spate, ceea ce ar fi fost astronomic.”

Tensiunea exercitată asupra anvelopelor pentru vehicule electrice este cauzată atât de greutatea suplimentară, cât și de cuplul mai mare, adică de puterea de răsucire care lansează o mașină de la o pornire de pe loc.

Organizația caritabilă pentru siguranța rutieră Tyresafe a declarat: „Toată această putere la orice viteză într-un vehicul greu înseamnă că, dacă șoferul accelerează puternic în mod regulat, anvelopele sunt supuse la o presiune enormă, luptând pentru a se lipi de șosea și a nu se roti.”

Din cauza vitezei mai mari de accelerare, producătorii îi sfătuiesc pe șoferi să fie delicați pe accelerație pentru a prelungi durata de viață a pneurilor.

Volkswagen, care a lansat pentru prima dată ID.3 în 2019, a declarat că performanța șoferului este factorul cheie care influențează uzura pneurilor.

Un purtător de cuvânt a declarat: „Nu este nevoie de un nou model: „Longevitatea anvelopelor este influențată de o gamă largă de factori, cel mai important fiind modul în care este condus vehiculul, de exemplu, virajele dure, frânarea și accelerarea pot provoca o uzură mai mare decât o conducere delicată”.

De asemenea, VW a mai spus că „tipurile de suprafețe de drum, temperatura, menținerea corectă a presiunii în pneuri; grija la parcare; și cantitatea de încărcătură pe care o transportă vehiculul” au un impact asupra nivelului de degradare.

Producătorul de anvelope Michelin a declarat anterior că anvelopele convenționale se uzează cu aproximativ 20 de procente mai repede într-un vehicul electric, în timp ce Goodyear a declarat că acestea se pot degrada cu până la 50 de procente mai repede.

Anul trecut, un studiu realizat de firma de tehnologie Epyx a constatat că, în medie, anvelopele montate pe vehiculele electrice au o durată de viață cu 6.350 de kilometri mai mică decât cele de pe mașinile pe benzină sau diesel. Primul schimb de anvelope pentru mașinile electrice are loc după o medie de 29.000 de km, față de 39.000 de km pentru mașinile pe benzină și diesel.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.