Un șofer angajat în România conduce pe drumurile din Europa din septembrie

FOTO: viewsonic99/Pixabay.com
FOTO: viewsonic99/Pixabay.com

O echipă de polițiști germani, care au oprit un șofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020. Potrivit Observatorul News, bărbatul, cetățean turc, nu a mai avut perioade de odihnă în afara cabinei sale.

Mai mult, șoferul le-a mai spus oamenilor legii că intenția să își continue drumul în acest mod încă patru luni. Polițiștii fac acum cercetări și în privința firmei care l-a angajat.

Șoferul de TIR, în vârstă de 39 de ani, face transporturi între Germania și Austria. Inițial, șoferul a fost oprit pentru că depășise viteza legală în zona Saaleabstieg, cu 31 km/h. A primit o amendă contravențională, dar în curând oamenii legii aveau să descopere adevăratele nereguli. Incidentul nu este singular. De la începutul lunii decembrie, au mai fost descoperite patru cazuri asemănătoare de polițiștii germani.

„Trebuie să le garantați angajaților dumneavoastră o perioadă zilnică de odihnă de cel puțin 11 ore consecutive, care poate fi redusă la 9 ore de maximum 3 ori pe săptămână. Perioada de odihnă zilnică poate fi împărțită în două: o perioadă de cel puțin 3 ore și una de cel puțin 9 ore. În cazul în care optați pentru această variantă, suma celor două perioade de odihnă trebuie să fie de cel puțin 12 ore.

Angajații dumneavoastră ar trebui să aibă o perioadă de odihnă neîntreruptă de 45 de ore pe săptămână, care poate fi redusă la 24 de ore o dată la două săptămâni. Dacă reduceți perioada de odihnă săptămânală, trebuie să le oferiți angajaților măsuri compensatorii.

Angajații dumneavoastră trebuie să beneficieze de odihnă săptămânală după 6 zile consecutive de muncă. Dacă șoferii de autocar transportă ocazional pasageri și conduc cel puțin 24 de ore consecutiv în altă țară din UE sau din afara UE, perioada de odihnă săptămânală poate fi amânată. Șoferii pot amâna odihna săptămânală timp de maximum 12 zile, începând de la sfârșitul ultimei perioade de odihnă săptămânală pe care au luat-o”, potrivit site-ului oficial al Uniunii Europene, europa.eu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.