Un român a jucat la păcănele bani din fonduri europene

FOTO: jaysoriano/Pixabay.com
FOTO: jaysoriano/Pixabay.com

Un bărbat din Iași a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, după ce deturnat bani din fonduri europene. De asemenea, acesta este obligat și la plata a peste 100.000 de lei pe care i-a cheltuit în interes propriu.

Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, bărbatul a încasat fondurile europene pentru a dezvolta o afacere, însă s-a gândit că ar fi mai bine să „investească” banii la păcănele.

Acesta a depus actele pentru a obține finanțare de la Uniunea Europeană în 2014, după ce fusese mandatat printr-o procură să se ocupe de întreprinderea unei femei. Deținătoarea firmei a plecat în Danemarca pentru a trata o problemă de sănătate și își lăsase afacerii pe mâna bărbatului.

După ce i-au fost aprobate fondurile europene și au intrat în conturile firmei, bărbatul a folosit o parte din ei pentru a-și plăti o datorie de 8.000 de euro către fratele său. Cu restul de bani a mers la jocurile de noroc.

„În cursul anului 2015, după ce l-a împuternicit pentru a doua oară pe numitul Anti Andrei să administreze în continuare I.I. (…..), persoana vătămată a precizat că s-a întors în România cu intenţia de a se ocupa personal de afacerea demarată şi de implementarea proiectului, iar în acest context s-a întâlnit cu Anti Andrei, care a refuzat să-i restituie documentele societăţii pe care i le-a remis cu ocazia împuternicirii”, se arată în rechizitoriu.

Finanţarea europeană urma să se acorde în două tranşe, prima tranşă, în valoare de 107.000 de lei, fiind acordată în anul 2014, bani cu care ar fi trebuit să fie cumpărate patru hectare de teren. În urma investigaţiilor, procurorii ieşeni au aflat că banii amintiţi fusese retraşi de la bancomate din judeţele Iaşi şi Neamţ de către Andrei Anti.

„Inculpatul a restituit un împrumut în cuantum de aproximativ 8.000 euro fratelui său, a cheltuit o parte a sumei de 107.304 lei la jocuri electronice şi a efectuat lucrări de construire la o anexă a fermei (grajd), lucrări neprevăzute în planul de afaceri”, au stabilit procurorii DNA. Decizia luată de Curtea de Apel Iaşi este definitivă.

FOTO: jaysoriano/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.