Un român a donat de ziua lui celule stem pentru a salva viața unui copil din Italia

ioan eugen moldovan
Foto: hotnews.ro

Românul Ioan Eugen Moldovan a donat marți, 19 noiembrie, chiar în ziua în care a împlinit 42 de ani, celule stem hematopoietice pentru un copil din Italia, relatează hotnews.ro.

Ioan Eugen Moldovan era înscris în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice de 3 ani, dar abia în luna august a acestui an a fost sunat pentru prima dată și întrebat dacă vrea să doneze, după ce a fost identificat în registrele internaționale drept donator 100% compatibil pentru un pacient din Italia.

„Mă simt bine. Nu a fost o procedură dureroasă. Dacă ești sănătos și nu ai probleme medicale, nu te împiedică nimic să donezi. A fost o întâmplare să fac asta chiar de ziua mea, dar sunt împăcat sufletește că am putut ajuta și am avut eu norocul să dau șansa la viață unui copil”, a declarat Ioan Eugen Moldovan pentru sursa citată.

Pentru mulți pacienți cu cancere de sânge, soluția o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice, dar în peste 70% din cazuri, donatorul compatibil nu este din cadrul familiei, mai notează hotnews.ro. Drept urmare, sunt necesare registrele de donatori care pun laolaltă informații despre donatori din toată lumea și cresc astfel șansele de vindecare ale pacienților.

Ce sunt celulele stem

 

Celulele stem sunt celule care nu au încă o funcție definită, ele putând să se transforme în diferite tipuri de celule.

La mamifere există două tipuri de celule stem: cele embrionare și celulele stem adulte, care se găsesc în diverse țesuturi ale mamiferelor dezvoltate. La organismele adulte, celulele stem acționează ca un sistem de reparații al corpului, care furnizează celule pentru țesuturi.

În ceea ce privește celulele stem adulte, există 3 surse accesibile în organismul uman: măduva, țesuturile adipoase și sângele. Celulele stem pot fi extrase și din cordonul ombilical la scurt timp după naștere.

În Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România sunt înscriși 66.982 de donatori, iar 235 de pacienți au primit un transplant. Alți 37 de pacienți sunt în așteptarea unuia.