Un român a descoperit un tezaur uriaș, cu peste 1.000 de monede romane din argint

tezaur monede argint
Foto: Cosmin Vasile / Facebook

Un detectorist autorizat a descoperit săptămâna trecută 1.168 de monede romane de argint în județul Dolj. Comoara a fost predată autorităților și se află acum la Muzeul Olteniei.

Anunțul a fost făcut pe rețeaua de socializare Facebook de Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

Comoara a fost găsită cu ajutorul unui detector de metale în satul Padea din comuna Drănic, județul Dolj.

„Un adevărat tezaur monetar de pe vremea Imperiului Roman a ajuns în custodia temporară a Muzeului Olteniei.

Este vorba de 1168 de monede romane de argint care au fost găsite la sfârșitul săptămânii trecute de către un posesor autorizat de detector de metale, în localitatea Padea.

Valoarea descoperirii arheologice urmează a fi stabilită conform unei proceduri minuțioase de durată. La finalul evaluării, vom face demersurile pentru păstrarea întregului tezaur în patrimoniul Muzeului Olteniei”, a spus Vasile.

tezaur monede argint
Foto: Cosmin Vasile / Facebook

„Este un tezaur important din punct de vedere cantitativ. Majoritatea pieselor sunt denari imperiali romani și antoninieni și par îngropate în perioada lui Filip Arabul, în jurul anilor 245, dar nu vom ști cu certitudine acest lucru până nu vom avea piesele curățate. Este o perioadă în care, în urma unor atacuri, provincia Dacia este devastată și multe tezaure sunt îngropate”, a declarat Radu Dumitrescu, muzeograf la Muzeul Olteniei, pentru „Gazeta de Sud”.

Acesta este al doilea tezaur monetar ca mărime care ajunge în colecția Muzeului Olteniei, după cel descoperit la Bârca în anul 1962, care are peste 1.900 de piese.

Potrivit Legii nr. 182 din 25 octombrie 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, autorii descoperirilor întâmplătoare care au predat, în condiţiile legii, bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, calculată în momentul acordării recompensei.

În cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepţională, se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.