Un român a descoperit într-o pădure o comoară din perioada medievală

Cosmin Pascu, un amator de arheologie, a început să cerceteze cu un detector de metale pădurea satului Leș, de lângă Oradea. „Am crezut că e o zonă mai mult cu gunoaie, pentru că suna foarte mult fier. Apoi, după tot ce am început să scot din fier, am dat peste tot mai multe cuie medievale, bucăți de metal care nu păreau contemporane și așa am continuat căutările”, a povestit Cosmin Pascu, pentru Digi 24.

Potrivit specialiștilor, fragmentele de arme, unelte, monede și bijuterii se încadrează în secolele XI-XII după Hristos și ar fi vorba de o așezare medievală de ev mediu timpuriu, care se întinde pe câteva secole, până la perioada prefeudală.

Obiectele au fost predate Direcției de Cultură Bihor și vor fi evaluate de specialiștii Muzeului Țării Crișului. Potrivit legii, cel care descoperit obiectele va primi o treime din valoarea comorii. Cosmin Pascu a mai descoperit o comoară cu 204 monede de argint, din perioada 1500.

Anul trecut, tot cu detectoare de metale, au mai fost făcute și alte descoperiri importante arheologice de către amatori.

Pe 3 mai, un inginer silvic a găsit în Munţii Neamţului o ulcică cu 92 de denari romani imperiali, vechi de 2.000 de ani. Comoara a fost scoasă la lumină de Marius Ioan Irimia, în vârstă de 34 de ani. De profesie inginer silvic, tânărul este pasionat de cercetări arheologice.

Pe un deal aflat între comunele Dragomireşti şi Ştefan cel Mare, în punctul denumit Chiciura, bărbatul a găsit la o adâncime de 70 de cm o ulcică plină cu 92 de monede din argint, cele mai multe inscripţionate cu numele împăratului roman Domiţian (81-96 d.Hr.).

Marius Irimia nu este la prima descoperire de acest gen. În urmă cu doi ani el a găsit, tot cu ajutorul unui detector de metale, 279 de denari din argint. Monedele găsite într-o pădure din comuna Tazlău, la circa 40 de kilometri de Piatra Neamţ, datau din vremea împăraţilor Hadrian, Domițian şi Marcus Aurelius.

Pe 4 octombrie, Valentin Cârstea și soția sa, doi arheologi amatori, au reușit să descopere cu ajutorul unor detectoare de metale, într-o pădure din apropiere de Târgu Jiu, mai multe artfecate arheologice geto-dacice din secolele II înainte de Hristos și I după Hristos.

Potrivit reprezentanților Muzeului Județean Gorj, citați de jurnaliștii de la Adevărul, este vorba de trei pumnale dacice cunoscute în literatura de specialitate drep „sica”, un vârf de lance, mai multe aplice, o cataramă și două fibule.

În zona în care s-au găsit obiectele specifice războinicilor geto-dacice a fost deschis un șantier arheologic și se bănuiește că acolo ar fi fost un cimitir, o necropolă geto-dacică.

Comori descoperite cu detectorul de metale în alte țări

Potrivit Epochtimes-romania.com, au exista cazuri în care s-au descoperit comori valoroase arheologice cu ajutorul detectoarelor de metale. În 1982, un prospector din Mexic a descoperit în deşert, cu ajutorul unui detector de metale ieftin, o pepită de aur, botezată ulterior „Cizma lui Cortez”, cu o greutate de 12 kg. Valoarea acesteia a fost estimată la peste 1,5 milioane de dolari.

În 2001, un electrician britanic a descoperit un vas care datează din perioada 1.700 – 1.500 î.e.n. Botezat „Cupa de Aur Ringlemere”, vasul a fost cumpărat cu 520.000 de dolari de British Museum.

În 2008, în coasta Key West, din Statele Unite, a fost descoperite obiecte de aur în valoare de peste 1 milion de dolari. Comoara ar fi dispărut după scufundarea unei nave în 1622.

În vara lui 2009, un britanic a descoperit pe proprietatea unei ferme din Staffordshire, Anglia, obiecte de aur care au umplut 244 de plase. Valoarea a fost estimată la 5,3 milioane de dolari.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.