Un regizor român a câștigat un important premiu european

Globul de cristal de la Karlovy Vary ajunge pentru prima oară în România. Foto: www.kviff.com

Filmul ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a câștigat marele premiu la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary.

Este pentru prima oară când o producție românească primește ”Globul de cristal” la festivalul de film din Cehia.

Filmul, regizat de Radu Jude, câștigă astfel cel mai important festival de film din Europa Centrală şi de Est.

”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” spune povestea unei reconstituiri istorice a bătăliei de la Odessa, din Al Doilea Război Mondial, ca un spectacol stradal, însă atinge și teme mai sensibile, precum implicarea României în Holocaust.

Primul succes românesc la Karlovy Vary

”Aparţii unei comunităţi dar poţi să fii critic la adresa unor aspecte. Eu nu văd nicio problemă în asta şi nu înţeleg de ce oamenii au o problemă cu asta. De ce ar fi o problemă să spui că unii cehi din 1945 i-au dus pe nemţi într-un marş al morţii în care şi-au pierdut viaţa câteva mii de oameni, că regretăm acum şi că putem să vedem cum s-a întâmplat şi de ce. Pentru că nu sunt vinovaţi cehii de azi de ceea ce s-a întâmplat în trecut, nu sunt vinovaţi românii de azi sau germanii de azi de ceea ce a fost. De ce nu putem să ne uităm la ce s-a întâmplat, să încercăm să înţelegem de ce şi ce putem să înţelegem din asta. E foarte simplu” a declarat Radu Jude despre filmul său.

Pelicula, o co-producție la care au participat șase țări, a fost realizat sub comanda producătorului român Ada Solomon.

Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary are o istorie bogată, care a început în 1946. Până în 1989 era cel mai important festival pentru producătorii de film din blocul socialist din Estul Europei.