Un primar din Moldova le-a dat medicilor români plicuri cu câte 1.000 de dolari și le-a promis și curcani de rasă

FOTO: Captură video
FOTO: Captură video

Primarul din Bălți, Renato Usatîi, le-a dat plicuri cu câte 1.000 de dolari medicilor și asistenților români care au mers în Republica Moldova să ajute spitalele în criza coronavirus. Potrivit Hotnews.ro, banii ar fi fost dați la ceremonia de primire. Primarul le-a promis la finalul misiunii și curcani de rasă. Ambasada României la Chișinău a anunțat vineri că toate aceste sume au fost returnate.

„Colegii dumneavostră din municipiul Bălți, medicii din prima linie, au primit din partea mea câte un premiu lunar de câte o mie de dolari si deoarce dumneavoastră ați venit acum (…) deci și pentru dumneavoastră am câte un premiu și vă mulțumesc din suflet”, le-a spus primarul din Bălți cadrelor medicale, care le-a dat câte un plic, potrivit imaginilor video, scrie deschide.md.

Renato Usatîi le-a mulțumit pentru gest medicilor români și le-a promis și curcani de rasă.

„Vă mulțumesc pentru că ați făcut acest gest. Tot globul pământesc astăzi se confruntă cu această pandemie și sprijinul care a venit din partea României este foarte important pentru R. Moldova. Când doctorii merg acasă să-mi aduceți aminte să le dau niște curcani de rasă”, a declarat Renato Usatîi.

Potrivit tv8.md, astăzi, medicii au mers la primărie și au returnat banii viceprimăriței Tatiana Dubițkaia.
„Domnul primar a făcut gestul acesta din recunoștință și pentru a vă demonstra că din primele clipe dumneavoastră ați devenit coechipieri ai medicilor bălțeni, care tot beneficiază de acest ajutor din partea primarului”, a spus Dubițkaia la întâlnirea cu medicii români.

Colonelul coordonator al grupului de cadre medicale din România a spus că „Medicii sunt plătiți de statul român, sunt voluntari, și-au lăsat familiile, copiii acasă ca să ajute colegii din Moldova, să-i sprijine ca să salveze vieți. N-am crezut că în cadouri sunt bani, credeam că este un gest moral. I-am întrebat pe medici dacă au primit vreo medalie”.

Ambasada României la Chișinău: Sumele de bani au fost returnate integral

Ambasada României în Republica Moldova a făcut precizări în legătură cu acest caz printr-o postare pe Facebook:

„În contextul misiunii în Republica Moldova a echipei medicale din România pentru combaterea pandemiei de COVID-19, personalul medical român repartizați la Bălți a fost primit la 30 aprilie a.c. și de primarul orașului Renato Usatîi care le-a oferit câte un cadou drept mulțumire.

Printre materialele oferite cadou au fost identificate, ulterior întâlnirii menționate, unele sume de bani. Aceste sume au fost returnate integral la 1 mai 2020 în prezența presei locale.

Ambasada reiterează faptul că misiunea personalului medical român în Republica Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19 este una strict umanitară, România suportând integral costurile legate de desfășurarea acesteia”, a transmis ambasada.

Renato Usatîi a scris pe Facebook că sumele returnate vor fi direcționate în contul Primăriei Bălți deschis pentru donații făcute în lupta cu coronavirusul, potrivit deschide.md.

„Le-am oferit medicilor români ajunși ieri la Bălți câte o mie de dolari în semn de recunoștință pentru gestul lor nobil, dar și pentru că faptul că tot în acest fel am decis să susțin cadrele medicale de la Spitalul Clinic Bălți, care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus.

Într-un comunicat de presă, Ambasada României în Republica Moldova menționează că misiunea personalului medical român în Republica Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19 este una umanitară, România suportând integral costurile legate de desfășurarea acesteia. Am luat act de returnarea banilor care vor fi transferați imediat în contul Primăriei municipiului Bălți, deschis special pentru donațiile îndreptate în lupta cu COVID-19”, a scris pe Facebook controversatul primar din Bălți.

Cine este Renato Usatîi? A fost ales reales primar în toamna anului trecut. Primul mandat l-a început în 2015, iar în 2016 Procuratura Generală l-a acuzat de implicare în tentativa de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunțov și pentru că ar fi introdus în Republica Moldova ilegal sume de bani din Rusia. Usatîi s-a declarat nevinovat și a spus că e o campanie în spatele căruia se afla oligarhul Vlad Plahotniuc.

Renato Usatîi a fugit în Rusia pentru a nu fi arestat și s-a întors în Republica Moldova în 2019.

Echipa medicală formată din 42 de doctori și asistenți a plecat joi în Republica Moldova, unde va ajuta timp de 15 zile sistemul sanitar de peste Prut în criza coronavirusului. Medicii vor lucra în spitale din Chișinău, Cahul și Bălți.