Un preot nu a vrut să oficieze o slujbă de înmormântare până când familia decedatului nu i-a cerut scuze și i-a pupat mâna

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

Un preot din Cluj a refuzat să oficieze o slujbă de înmormântare până când familia decedatului nu i-a cerut scuze și nu i-a pupat mâna, după o neînțelegere cu privire la o taxă. Potrivit Foaia Transilvană, această situație a avut loc duminica trecută. Preotul este Florin Parasca, asistent universitar la Facultatea de Teologie Cluj Napoca.

Preotul ar fi condiționat înmormântarea unei bătrâne din Tăuți de plata unei taxe pentru a fi îngropată în locul său de veci, alături de soțul ei.

„Biserica are rânduiala ei ca orice instituție. Eu ce vreau cu treaba asta, ca pacea să se așeze peste noi. Și eu sunt tulburat și și dânșii. Ei își cer iertare și eu îi iert. Acum toți suntem tensionați dar în timp se pot întâmpla lucruri urâte și neplăcute. Sunteți oameni în vârstă și ați văzut câte necazuri se pot întâmpla în viața unei familii, când o familie se răscoală asupra bisericii. De aceea vă spun haideți să fie cu duh de pace, să ne iertăm și să putem slujim în tihnă că altfel eu nu pot să slujesc.

Dumnezeu să vă ierte și să ridice blestemul asupra familie dvs. și asupra urmașilor și să îl șteargă. Pentru că modul în care v-ați comportat în aceste trei zile mi-ați mâhnit sufletul. Nu m-ați înțeles. Mi-ați făcut reclamații. M-ați ponegrit la tot satul. Ați ajuns tot la cuvintele mele”, a spus preotul.

Totul a început de la faptul că preotul a condiționat slujba de înmormântare de suma de 5.000 de lei, pentru ca defuncta să fie înmormântată în cimitirul din Tăuți. ”Defuncta are loc de veci în cimitirul din Tăuți, unde este îngropat din 1986, soțul ei. Preotul nu a vrut să oficieze slujba de înhumare până nu a primit suma de 5.000 de lei, o sumă mare pentru oricine în ziua de azi. Familia a fost de acord să îi dea 3.500 de lei dar el nu și nu. Apoi la slujba de înmormântare nu a vrut să o înceapă până când familia nu și-a cerut iertare, ba mai mult să îi sărute și mâna. A fost și cu blesteme”, a declarat un participant la slujba funerară.

Până la urmă, preotul a fost sancționat de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț și a fost obligat să restituie familiei 5.000 de lei.

Evenimentul este cât se poate de regretabil pentru noi, pentru comunitatea clujeană preoțească, pentru că vorbim despre un preot cu o bună pregătire teologică și un preot cu foarte multe calități. A fost în mod cert o lipsă de tact și mai ales și o atitudine care frizează puțin insubordonarea vis a vis de dispozițiile autorităților bisericești superioare, având în vedere că există repetate hotărâri ale Sfântului Sinod care spun clar că nu trebuie condiționată slujba de înmormântare de plata niciunui fel de taxe.

În acest caz, preotul trebuia să nu condiționeze plata taxei, chiar dacă este o taxă administrativă legată de locul de veci. Acest lucru putea fi rezolvat foarte bine și într-un alt context, chiar și după săvârșirea înmormântării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, Bogdan Ivanov, la Digi24.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.