Un pește uriaș a fost prins pe brațul Borcea

FOTO: danube-sturgeons.org
FOTO: danube-sturgeons.org

Captură record pe brațul Borcea, la Fetești. Un morun de aproape 3 metri a fost prins de pescarii locali, însă în acord cu o echipă de cercetători.

Este vorba despre un pește care are între 25 și 30 de ani și cântărește 210 kilograme. Potrivit Știrile TVR, au fost descoperiți moruni care au și peste 100 de ani.

Morunul a fost marcat anti-braconaj, cu un fir roșu, care poate fi remarcat de pescari, dar are și un cip cu ajutorul căruia poate fi permanent monitorizat și apoi a ajuns din nou în apă.

Printre pescari circulă legenda că cel mai mare pește din istorie prins în România este tot un morun. Povestea, care însă nu se bazează pe nicio dovadă istorică sau științifică, spune că în 1890, la Sfântu Gheorghe, s-a prins un morun care cântărea aproape 900 de kilograme.

Morunul este cel mai mare dintre sturionii de la noi și poate trece de lungimea de 5 metri, iar ca greutate poate ajunge la 2.000 de kilograme, potrivit oamenilor de știință. Trăiește în Marea Neagră și migrează în fluvii pentru reproducere.

Specii apărute acum 200 de milioane de ani, sturionii sunt azi pe cale de dispariție, spun reprezentanții WWF-România. Cauza o reprezintă pescuitului excesiv, înainte de prohibiția totală aflată în vigoare până la finalul anului, și în prezent, pescuitul ilegal pentru caviar.

Din 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate de Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție (CITES). Acest lucru înseamnă că sturionii și produsele provenite de la aceștia trebuie să fie însoțite de documentele CITES în comerțul internațional și tot caviarul trebuie să poarte etichete CITES. Chiar dacă etichetarea nu este necesară pentru caviarul produs în Statele Unite ale Americii, dacă produsul vine pe piața din Uniunea Europeană (UE) trebuie să aibă etichetă CITES.

Pentru a contribui la conservarea sturionilor, în iulie 2012 WWF a demarat proiectul de comunicare finanțat prin programul LIFE + al UE, „Acțiuni comune pentru creșterea gradului de conștientizare privind supraexploatarea sturionilor din Dunăre în România și Bulgaria”. Acesta este implementat de WWF în Austria, România și Bulgaria și s-a încheiat la finalul lunii trecute. Valoarea proiectuluia fost de 770 836 €, finanţat în mod egal de către Uniunea Europeană și de către WWF.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.