Un oraș oferă „dreptul la adio” bolnavilor de coronavirus

FOTO: stux/Pixabay.com
FOTO: stux/Pixabay.com

Autoritățile din Buenos Aires, Argentina, au adoptat un act legislativ local prin care bolnavilor de coronavirus li se asigură „un drept la adio”, potrivit Agerpres.ro. Acești mor adeseori în singurătate din cauza temerilor legate de infecție.

Protocolul va intra în vigoare în sistemul de sănătate în regiunea capitalei argentiniene și va permite unei rude cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani să însoțească în spitalul bolnavul de coronavirus în fază terminală.

„În mare parte a lumii, coronavirusul a fost definit ca o boală a singurătăţii. Există numeroase cazuri în care familiile simt că rudele lor au murit pentru că s-au simţit prea singure în spital. (…)

Medicii şi infirmierele pot să îi acompanieze pe bolnavi. Ei fac acest lucru în mod efectiv, ei le transmit afecţiune. Dar nu persoanele cu care bolnavii şi-au împărţit întreaga viaţă sunt cele care sunt alături de pacienţii în fază terminală”, a declarat deputatul Facundo del Gaiso, iniţiatorul acestui proiect de lege.

Cel care însoțește bolnavul nu trebuie să aibă boli preexistente, care l-ar include într-un grup de risc și nu trebuie să fie o femeie însărcinată.

De asemenea, spitalele trebuie să ofere însoțitorului un echipament de biosecuritate identic celui folosit de medici, atunci când se află în proximitatea pacienților. Unitățile medicale trebuie să asigure și consiliere psihologică.

„Vrem să îi aducem mai aproape pe pacienţi de cei care le sunt dragi şi să asigurăm mijloacele necesare pentru un rămas bun demn, fără să punem în pericol viaţa persoanei însoţitoare”, a declarat în timpul sesiunii legislative deputata Maria Luisa Gonzalez Estevarena.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.