Un nou studiu: coronavirusul rezistă până la 17 zile pe suprafețe

curățenie baie
Foto: pascalhelmer / pixabay.com

Un nou studiu făcut public luni, 23 martie, de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA, arată că virusul SARS-CoV-2, cel care cauzează boala COVID-19, a fost identificat pe diferite suprafețe de pe vasul de croazieră Diamond Princess chiar și la 17 zile după plecarea pasagerilor infectați.

Coronavirusul a fost identificat atât în cabinele pasagerilor care aveau simptome specifice infectării, cât și în cabinele în care au stat pasageri infectați, dar asimptomatici.

Studiul arată că virusul a fost descoperit în cabinele respective chiar și la 17 zile după ce ele fuseseră eliberate (înainte însă de a fi dezinfectate).

Această descoperire ar arăta că virusul poate să supraviețuiască pe unele suprafețe până la 17 zile. Această durată este mult mai mare decât cele prezentate de un alt studiu științific, publicat în urmă cu o săptămână în jurnalul științific „New England Journal of Medicine”.

Cercetarea publicată în „New England Journal of Medicine” arăta că virusul poate trăi până la 3 zile pe plastic și pe oțel, și până la 24 de ore pe carton. Pe cupru, el a rezistat doar 4 ore, mai explicau autorii.

Studiul CDC nu precizează însă din ce material era fabricată suprafața pe care a fost identificat virusul la 17 zile după ce cabinele au rămas goale.

Pe de altă parte, CDC menționează că datele de până acum nu sunt suficiente pentru a determina dacă transmiterea virusului s-a realizat pe vasul de croazieră prin intermediul suprafețelor contaminate.

SARS-CoV-2, virusul care cauzează boala COVID-19, a fost identificat pentru prima dată în Wuhan, China, în decembrie 2019. De atunci, el s-a răspândit în 187 de țări și teritorii dependente.

În perioada februarie-martie 2020, pe 3 vase de croazieră din lume au fost înregistrate peste 800 de cazuri de COVID-19, inclusiv 10 decese.

În perioada 7-23 februarie 2020, cel mai mare focar de cazuri în afara Chinei continentale a fost cel de la bordul vasului de croazieră Diamond Princess, care a fost ținut în carantină în portul Yokohama din Japonia.

Foto: pascalhelmer / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.