Un mistreț alb a fost filmat în România. Animalele albinoase, un fenomen rar întâlnit

mistreț alb albinos
Sursa: Captură video Asociația Wild Caraș-Severin

Asociația Wild Caraș-Severin a publicat o filmare în care apare un mistreț alb (albinos) în mijlocul altor mistreți comuni, într-o arie protejată din județ.

„Zilele trecute am surprins pe o filmare un mistreț alb (albinos). Se pare că e un fenomen destul de rar întâlnit la noi, este al doilea caz pe care noi îl întâlnim în județ”, au scris pe rețeaua de socializare Facebook cei de la Asociația Wild Caraș-Severin.

„Se pare că vecinii noștri maghiari se confruntă mai des cu acest fenomen, în zonele din V și NV țării, se vorbește deja de o migrație a acestora din Ungaria. Cazuri similare au fost semnalate și în județul Vrancea de o asociație care monitorizează fauna din zonă”, au mai spus ei.

„E pentru prima dată când vad mistreț alb. Ce privilegiu!!!”, a comentat un internaut.

mistreț alb albinos
Sursa: Captură video Asociația Wild Caraș-Severin
mistreț alb albinos
Sursa: Captură video Asociația Wild Caraș-Severin

În urmă cu un an și jumătate, în iulie 2019, un fermier francez stabilit în România a fotografiat un exemplar albinos de căprioară pe un câmp din satul Sâmboleni din comuna Cămărașu din județul Cluj.

căprioară albinoasă cluj
Foto: Alexandre Lacaille / Facebook

Animalele albinoase și-au pierdut complet sau parțial pigmentația. Potrivit ”National Geographic”, albinismul la mamifere apare atunci când un individ moștenește una sau mai multe gene mutante de la ambii părinți, gene care afectează producția de melanină, principalul pigment care determină culoarea pielii, a blănii și a ochilor.

Producția de melanină are loc în melanocite, celule specializate care sunt prezente la animalele albinoase, dar fără să fie complet funcționale.

Animalele albinoase nu au o viață ușoară în sălbăticie. De multe ori ele au o vedere slabă, ceea ce le pune probleme la vânătoare sau atunci când trebuie să se păzească de un pericol. Uneori, animalele albinoase nu își pot găsi un partener, iar inabilitatea de a se camufla în natură (cu excepția perioadelor de iarnă), le face vulnerabile în fața prădătorilor care le pot vedea foarte ușor.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.