Un medicament care ar putea vindeca și preveni noul coronavirus a intrat în teste în Ungaria

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Un medicament ar putea preveni și combate infectarea cu noul coronavirus. Medicamentul, care este realizat pe baza unor proteine, inhibă capacitatea de infectare a noului coronavirus, dar îl și neutralizează și este dezvoltat de o echipă de cercetători din Ungaria, de la Facultatea de Științe ale Naturii din cadrul Universității „Eötvös Loránd” din Budapesta.

Cercetătorii au dezvoltat o substanță activă care poate, în același timp, să neutralizeze virusul, dar și să ofere o protecție preventivă, practic să ajute la o imunizare. Medicamentul este un preparat bicomponent, pe bază de proteine, care poate fi privit ca o „capacană” moleculară”, pentru că se atașează la spicula glicoproteică S prin care virusul aderă la celule. Practic, cercetătorii unguri spun că medicamentul reușește să inhibe capacitatea virusului de a adera la celule.

Decanul Facultății de Științele Naturii, Imre Kacskovics, a declarat într-un interviu pentru site-ul Növekedés.hu, că în următoarele luni, substanța activă va fi testată pe animale. De asemenea, au fost demarate pregătirile pentru autorizarea europeană, respectiv pentru procedura necesară efectuării studiilor clinice.

Studiile clinice ar putea începe cel mai devreme la sfârșitul anului 2021 sau începutul anului 2022. Medicamentul ar putea fi administrat pe cale intravenoasă sau subcutanată, sub formă de injecție. Substanța ar ajunge prin sânge în țesutul pulmonar, în alveolele pulmonare, exact zona pe care noul coronavirus o vizează de obicei.

Zilele trecute a apărut un studiu care arată că medicamentul Remdesivir, produs de Gilead Sciences, a redus cu 62% riscurile mortalității în cazul pacienților bolnavi de Covid-19. Potrivit datelor generale, prezentate vineri de compania americană, rata mortalității la pacienții tratați cu Remdesivir a fost de 7,6% în a 14-a zi de tratament, comparativ cu 12,5% în cazul pacienților netratatați cu Remdisivir. Analiza mai arată și că 74,4% dintre pacienții tratați cu Remdesivir s-au vindecat până în a 14-a zi, față de 59% care nu au beneficiat de acest tratament.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.