Un mare lac din România a secat aproape complet. Acum arată ca un deșert | VIDEO

lacul nuntași secat constanța
Foto: Google Maps / George-Sergiu Niculescu / Facebook

George-Sergiu Niculescu, prefectul județului Constanța, a anunțat că Lacul Nuntași din comuna Istria, județul Constanța, a secat în proporție de 95%.

Lacul cu apă sărată se întindea pe mai bine de 800 de hectare, însă acum în urma lui a rămas doar un pustiu alb (pentru comparație, Lacul Techirghiol are 1.068 de hectare).

„Nu, pozele nu sunt făcute în Anzi, acolo unde se găsește cel mai mare deșert de sare din lume. Sunt făcute în județul Constanța, comuna Istria, unde ar fi trebuit să găsim lacul Nuntași. Acum vedem doar ce a mai rămas din el. Astăzi, în urma unei adrese primite de la primăria Istria, prin care ni se cere sprijinul pentru remedierea unei situații nemaiîntâlnite, m-am dus personal la fața locului, însoțit de directorul ABADL (Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral – n.r.), dl. Bogdan Bola și de specialiști din cadrul instituției. Recunosc, nu-mi imaginam că situația poate fi atât de gravă, mai ales că vorbim despre un lac atât de căutat în trecut, cu real potențial”, a scris Niculescu pe Facebook.

„Situația stă în felul următor: din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%! Și vorbim despre un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol, care se întindea pe mai bine de 800 de hectare. Acolo, în urmă cu zeci de ani, oameni din toată țara veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic. Acum? O imagine dezolantă și nimic mai mult”, a mai spus el.

Prefectul a declarat că în perioada următoare vor fi decolmatate canalele de alimentare: „Atât cel care face legătura între lacul Sinoe și lacul Istria, cât și între lacul Istria și lacul Nuntași. Abia apoi se va putea remedia această situație și lucrurile vor reveni la normal”.

Așa cum am promis, am revenit cu un clip de pe lacul Nuntași. Da, de pe locul unde ar trebui să fie un lac cu apă sărată, dar care acum este un deșert în adevăratul sens al cuvântului.#LaculNuntași

Publicată de George-Sergiu Niculescu pe Marţi, 11 august 2020

lacul nuntași secat constanța
Foto: George-Sergiu Niculescu / Facebook
lacul nuntași secat constanța
Foto: George-Sergiu Niculescu / Facebook
lacul nuntași secat constanța
Foto: George-Sergiu Niculescu / Facebook
lacul nuntași secat constanța
Foto: George-Sergiu Niculescu / Facebook
lacul nuntași constanța
Sursa: Google Maps
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.