Un lac din România crește continuu

FOTO: adevarul.ro
FOTO: adevarul.ro

În urmă cu două decenii, apele din galeriile miniere au început să se acumuleze și au format lacul Teliuc, în Hunedoara. Lacul crește continuu, potrivit adevarul.ro.

Mulți îl privesc cu admirație, alții pescuiesc, însă localnicii au început să se îngrijoreze. Lacul Teliuc a ajuns aproape la nivelul maxim. Doar în ultimele luni ar fi crescut cu peste un metru. În 2-3 ani, cariera proiectată la o adâncime de aproximativ 200 de metri va fi umplută până la refuz de apă.

„Se văd alunecări de teren pe ambele maluri. O surpare de câțiva zeci de metri poate fi observată pe malul drept. Pe fundul lacului sunt o mulțime de galerii subterane, unele se întind pe sub dealurile Nădăștiei și Silvașului, la mai mulți kilometri, până la Ocolișul Mare, unde era exploatat un zăcământ de dioxid de carbon.

Bineînțeles, galeriile și puțurile sunt inundate. Apa infiltrată poate produce mari probleme așezărilor din împrejurimi, la fel și surpările și creșterea necontrolată a nivelului lacului. Teliucul va fi primul sat afectat dacă lacul va continua să crească”, a declarat un fost miner din localitate.

Autoritățile locale ar fi vrut să facă în jurul lacului o zonă de agrement, însă societatea de stat Minvest a respins ideea, tocmai din cauza riscurilor asociate cu lacul.

Malurile sub abrupte, unele zone sunt instabile, iar în apă e interzis înotul și nu au voie nici ambarcațiunile, pentru că pot apărea curenți care în unele locuri ating o adâncime de aproximativ 100 de metri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.