Un lac din România a devenit roz. Care este explicația

Foto: Captură Digi 24

Lacul Techirghiol s-a colorat în roz în apropierea țărmurilor. Fenomenul este cauzat de bacterii sulfuroase care acoperă ca un strat subțire algele și suprafața apei.

Turiștii sunt încântați de culoarea roz a lacului, însă mirosul este neplăcut.

Potrivit specialiștilor contactați de Euronews, aceste bacterii se înmulțesc atunci când temperaturile și salinitatea apei sunt ridicate.

„Acest pigment este unul normal, specific lacurilor sărate, lacurilor cu concentrație de sare și temperatură ridicate. Bineînțeles, în Africa, sunt multe astfel de situații”, a explicat cercetătorul științific Adrian Bîlbă pentru sursa citată.

Bacteria purpurie sulfuroasă face parte din grupul proteobacteriilor capabile să producă fotosinteză, numit și grupul bacteriilor purpurii.

Este o bacterie anaerobă sau microaerofilă și se găsește de obicei în izvoare termale sau ape stătătoare.

Spre deosebire de plante, alge și alga albastră verde, bacteria purpurie sulfuroasă nu folosește apa ca agent reducător și deci nu produce oxigen, potrivit Wikipedia.org. În schimb, ea folosește hidrogen sulfurat, care este oxidat și produce astfel sulf, de unde și mirosul neplăcut.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.