Un gaz periculos a fost depistat în școli și grădinițe din 16 județe

Foto: Facebook

O cercetare a unei echipe de specialiști din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a scos la iveală faptul că în școli și grădinițe din 16 județe este un gaz extrem de periculos, care poate provoca boli grave.

Este vorba despre concentrații mari de radon, un gaz radioactiv, care se acumulează în clădiri și este pe locul 2 în ceea ce privește factorii care pot duce la cancerul pulmonar, după fumat.

Specialiștii au au măsurat concentrațiile de radon din aproape 5.000 de școli și grădinițe, instituții și clădiri administrative din 25 de județe. Un sfert din școlile și grădinițele din 16 județe au avut concentrații mari de radon.

În locuințe, sursele de proveniență ale radonului pot fi emanații din sol sau materialele de construcție, apa folosită pentru uz casnic sau gazul folosit pentru încălzire sau gătit.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.