Un fermier din Gorj cultivă roșii care ajung să depășească 1,5 kilograme

Laurențiu Mălăescu FOTO: agrointel.ro
Laurențiu Mălăescu FOTO: agrointel.ro

Legumicultorul Laurențiu Mălăescu, fondatorul afacerii Solariile Bălești, din județul Gorj, a dezvoltat o adevărată pasiune pentru cultivarea roșiilor mari, care să depășească 1 kilogram.

”În principal, am ales soiul Rosamunda pentru gust. Înainte aveam roșii rotunde, cum punea toată lumea, cele ciorchine, iar clienții îmi creau roșii cu gust. Eu am căutat să aduc pe piață roșii aceea ca la bunici și am găsit acest hibrid, Rosamunda.

Este și productiv, este și rezistent la multe boli și are și gust. Bine, nu este la fel de productiv ca roșia rotundă, adică nu face multe tomate, dar le face mari. Dacă le-ar face multe, s-ar rupe planta, cele mai mari sunt cele de jos, sus media este cam la 400 de grame”, a declarat fermierul, pentru Agrointel.

Acesta cultivă roșii pe 1.100 de metri pătrați de spații protejate, în mare parte cu tomate, castraveți și mai puțin alte legume.

”Este foarte scumpă sămânța, 4 lei o sămânță. Pentru 1.000 de semințe am dat 4.000 de lei. Eu mi-am făcut răsadurile. Sămânța ajunge la noi din Italia, le facem comandă de pe sun site”, a mai spus legumicultorul.

”Sunt persoane care mă întreabă dacă le-am forțat, dar eu sunt înscris în programul ”Tomata”, acum o săptămână a venit DSVSA mi-a luat mostre, le-a dus la analize. Direcția Fitosanitară, la fel, a dus mostre la analize, iar noi nu ne permitem să băgăm chimicale în ele”, a conchis fermierul Laurențiu Mălăescu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.