Un faimos lac din București a devenit maroniu: ”E foarte periculos pentru om”

Parcul Alexandru Ioan Cuza este al doilea cel mai mare din București, după Herăstrău. Lacul său a fost poluat cu fecale, spun activiștii de mediu. Foto: Fundația Eco-Civica

Lacul IOR din Capitală, aflat în Parcul Alexandru Ioan Cuza, în Sectorul 3, a căpătat în ultimele săptămâni o culoare brun-roșiatică.

Autoritățile locale nu s-au grăbit să identifice problema, însă primele investigații arată că ar fi vorba de o poluare extremă a apei, cu fecale.

”Tot ce înseamnă fecale grosier și lichid s-au deversat și se deversează în continuare în lac. Trei surse trebuie verificate urgent! Sub nicio formă, populația să nu cumva să înghită sau copiii să nu fie lăsați! E foarte periculos pentru om ce e în lac. Avantajul e că s-a întâmpat iarna, că dacă se întâmpla pe căldură, va dați sema ce sursă de infecție! Probabil trebuia să închidem tot parcul și să nu mai permitem accesul!”, a spus Dan Trifu, președintele Fundației Eco-Civica, citat de Digi24.

Potrivit analizelor făcute de activiștii de mediu, lacul bucureștean este plin de fecale.

”Fiind lac natural ce are la bază 3 izvoare, și nu apă curgătoare, potențialul poluator neluând in calcul acest lucru, s-a produs acest fenomen de inroșire pentru că întreaga cantitate de fecale deversată a intrat in reacție cu apa din lac, neexistând fenomenul de diluție și ,,deplasare” a poluării specifice apelor curgătoare”, mai explică Fundația Eco-Civica, pe Facebook.

”Controlul e în desfășurare, au fost prelevate probe din lacul IOR, rezultatele au venit și ne indică un potențial poluator având în vedere rezultatele. Sunt implicați în control absolut toți factorii din parc – deținătorul lacului, deținătorul luciului de apă, operatorul care asigură mentenanța parcului, cât și alți potențiali factori”, a explicat Andrei Corlan, comisar al Gărzii de Mediu București.

Controlul ar urma să fie finalizat săptămâna viitoare, mai spune reprezentantul Gărzii de Mediu a Capitalei.