Un deputat PNL cere ca toate clădirile din România să fie vopsite în alb. Care este motivul

bloc apartamente
Foto: Eu_eugen / pixabay.com

Gabriel Andronache, deputat PNL de Brașov, cere ca toate clădirile din România să fie vopsite în alb sau în tonuri derivate din alb, pentru a se încălzi mai puțin în zilele caniculare.

Deputatul a depus un amendament la Codul Urbanismului în acest sens. În prezent, codul se află în dezbatere la Camera Deputaților.

„Este sufocant de cald în aceste zile de vară. În acest context consider că este o datorie proviață ca prin mici contribuții personale să ne implicăm pentru reducerea fenomenului încălzirii globale prin masuri de eficiență energetică. Mai puțină energie consumată înseamnă mai puțin combustibil fosil utilizat pentru producerea acesteia.

gabriel andronache
Foto: Gabriel Andronache / Facebook

Spre exemplu sunt studii importante care arată că vopsirea clădirilor și a acoperișurilor în culoarea albă reduce temperatura cladirilor cu cel puțin 3°C. Este diferența între suportabil și insuportabil, în special la ultimele etaje ale blocurilor unde acoperișurile / terasele sunt acoperite cu materiale hidroizolante de culoare închisă cât și diferența de eficiență energetică transformată în resurse economisite, de sute de lei, bani care pot fi economisiți de către români (diferența între a utiliza aer condiționat și a nu îl utiliza, deoarece culoarea albă reflectă caldură și astfel se reduce temperatura în interiorul caselor fără a utiliza aparatul electric de răcire)”, a scris Andronache pe pagina sa de Facebook.

„De aceea am depus un amendament la Codul Urbanismului, cod aflat în dezbatere la Camera Deputaților. Dacă se adoptă amendamentul clădirile din România vor fi vopsite în alb și în tonuri derivate din alb.

Fiecare dintre noi poate înțelege mecanismul îmbrăcând, în aceste zile sufocante din cauza căldurii, o zi haine închise la culoare iar în următoarea zi haine albe. Sunt sigur că veți remarca diferența, urmare a confortului oferit de purtarea hainelor albe”, a mai spus el.

bloc apartamente
Foto: tookapic / pixabay.com

Cea mai mare temperatură din România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.