Un bărbat trebuie să îi plătească fostei soții 200.000 € pentru muncile casnice făcute de femeie

femeie curățenie
Foto: peter774 / pixabay.com

Un tribunal din Spania a decis că un bărbat trebuie să îi plătească fostei soții peste 200.000 de euro, echivalentul salariilor pentru mai bine de 20 de ani în care femeia s-a ocupat de treburile casnice, relatează AFP.

Femeia va fi „despăgubită cu 204.624,86 euro, suma respectivă fiind cuantificată prin aplicarea Salariului Minim Interprofesional pentru fiecare an începând cu 1996”, a decis instanța din Velez-Malaga din Andaluzia, în sudul Spaniei.

Avocații femeii susținuseră că perioada trebuie calculată începând cu iunie 1995, până în decembrie 2020, adică 24 de ani și jumătate.

În timpul procesului a rezultat că femeia, mamă a două fete, și care se căsătorise conform regimului separației de bunuri, s-a dedicat „în mod esențial muncii la domiciliu”, „adică s-a îngrijit de casă și de familie, cu tot ce implică acest lucru”, se arată în hotărârea judecătorilor.

Bărbatul va trebui și să plătească lunar o pensie alimentară pentru fiicele sale.

Într-un interviu acordat postului de radio Cadena Ser, femeia a spus că soțul ei nu a vrut ca ea să lucreze în afara casei, în ciuda faptului că ea l-a mai ajutat la sălile de sport pe care acesta le deținea.

„M-am dedicat exclusiv treburilor casnice, soțului mei și îngrijirii casei”, a menționat femeia. „M-a obligat să am rolul specific” al treburilor casnice, a mai spus ea, și a adăugat că este foarte mulțumită de hotărârea instanței.

Foto: peter774 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.