Un bărbat s-a infectat a treia oară cu noul coronavirus

Vladimir Bogayçuk FOTO: Captură Facebook
Vladimir Bogayçuk FOTO: Captură Facebook

Un ucrainean din regiunea Ternopil s-a infectat a treia oară cu noul coronavirus, potrivit șefului Departamentului Regional de Sănătate Publică, Vladimir Bogayçuk, care a făcut acest anunț pe Facebook.

Acesta vrea să sublinieze că o infectare nu aduce automat o imunizare față de virus pentru o perioadă lungă de timp. Potrivit șefului Departamentului de Sănătate, 1.075 de persoane sunt în regiunea Ternopil, iar 144 dintre acestea se află în spital.

Situația ucraineanului care s-a infectat de trei ori într-un timp atât de scurt nu este împărtășit de toți oamenii de știință. Într-un articol publicat în The New York Times, mai mulți specialiști spun că la pacienții care apare din nou un test pozitiv nu e vorba despre o altă infectare, ci de aceeași boală care nu se vindecase total.

„Nu am auzit de vreun caz în care acest lucru să fie demonstrat fără dubiu”, a declarat Marc Lipsitch, epidemiolog la Facultatea de Sănătate Publică T.H. Chan a Universității Harvard.  Specialiștii americani spun că ar fi posibil ca noul virus să afecteze de două ori aceeași persoană, însă este foarte improbabil ca acest lucru să se întâmple într-un interval scurt. Mai probabil este ca unele persoane să aibă o infectare de lungă durată, cu manifestări la săptămâni sau chiar luni după expunerea inițială.

Primele situații de așa zisă reinfectare au fost cercetate în Coreea de Sud. În luna aprilie, autoritățile sud-coreene au început să îngrijoreze după ce au raportat zeci de pacienți care se vindecaseră de Covid-19, dar au fost retestați și au devenit din nou pozitivi.

O lună mai târziu, experții coreeni au spus că testele detectează, de fapt, particule vechi ale virusului, care nu mai reprezintă o amenințare, conform Seol Dai-wu, de la Universitatea Chung-Ang.

„Mașina de testare nu poate distinge între particule infecțioase și particule non-infecțioase, ci pur și simplu detectează o componentă virală”, a precizat Seol Dai-wu, citat de Reuters.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.