Un bărbat mort de coronavirus a fost scos din sicriu de rude pentru priveghi

FOTO: pattyjansen/Pixabay.com
FOTO: pattyjansen/Pixabay.com

Polițiști, jandarmi și inspectori de la Direcția de Sănătate Publică au descins, marți, la Gura Humorului, după ce au primit informații că rudele unui bărbat mort confirmat cu coronavirus la Spitalul Județean Suceava au deschis sicriul sigilat și au scos din saci trupul neînsuflețit, pentru a fi privegheat, după ritualul înmormântărilor ortodoxe, potrivit Monitorul de Suceava.

Bărbatul care a murit avea 41 de ani și era din Gura Humorului. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Suceava, Dinu Sădean, soția celui decedat a ridicat luni corpul neînsuflețit de la morga spitalului și și-a asumat prin semnătură că va respecta toate regulile sanitare prevăzute pentru înhumarea persoanelor care au fost infectate cu noul coronavirus.

Pe certificatul de deces al bărbatului scrie că acesta a avut pneumonie Covid-19, insuficiență respiratorie severă și că a murit în urma unui stop cardio-respirator. Familia, însă, a susținut că omul a murit de cancer.
„L-au scos din sicriul sigilat, l-au îmbrăcat, l-au pus în sicriu cu capac frigorific și au vrut să-l îngroape joi. După mare scandal, i-a convins poliția să-l înmormânteze astăzi (marţi – n.r.)”, a spus Sădean, citat de Monitorul de Suceava.
La înmormântare au participat aproximativ 100 de persoane. Pentru ca situația să nu degenereze, la fața locului au fost mobilizați polițiști de la acțiuni speciale și jandarmi.
Pentru încălcarea regulilor sanitare, soția celui decedat a fost amendată de DSP cu 10.000 de lei, iar poliția i-a făcut dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cercetările urmând a fi continuate sub coordonarea unui procuror.

Potrivit unui ordin al Ministerului sănătății, „personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac, se pulverizează produs biocid TP22, folosind un echipament de pulverizare fină. Ulterior, acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului.

Din acest moment și până la înhumare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.