Un arbore celebru, de 300 de ani, a fost tăiat cu drujba de un adolescent. „Nu văd logica a ceea ce s-a întâmplat”

arbore tăiat marea britanie
Foto: Clementp.fr / Wikipedia.org

Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost arestat în Marea Britanie după ce a doborât cu drujba un arbore celebru ce crescuse lângă Zidul lui Hadrian, relatează „The Guardian”.

Numit Sycamore Gap, arborele avea aproximativ 300 de ani și a apărut în filmul „Robin Hood: Prințul hoților” din 1991, în care a jucat Kevin Costner.

Arborele, care era un paltin de munte (Acer pseudoplatanus), a fost un simbol al sitului de la Zidul lui Hadrian din Northumberland.

Localnicii și autoritățile parcurilor naționale au declarat că „se lupta să înțeleagă logica” distrugerii unui arbore care devenise de mult timp „parte din ADN-ul acestei zone”.

Poliția a transmis că crede că doborârea lui a fost un act de vandalism intenționat.

„Acesta este un reper renumit în întreaga lume, iar evenimentele de astăzi au provocat un șoc semnificativ, tristețe și furie în întreaga comunitate locală și nu numai. În urma acestui act de vandalism a fost lansată imediat o anchetă, iar în această după-amiază am arestat un suspect”, a anunțat ofițerul Kevin Waring de la poliția din Northumbria.

Ofițerii de poliție și gardienii de la fața locului au spus că arborele a fost tăiat cu precizie cu drujba.

arbore tăiat marea britanie
Foto: X/Twitter / KateSFWriter / Captură YouTube

Andrew Poad, directorul general la National Trust, a spus că nu știe cine ar avea motive să taie copacul: „Avem suișuri și coborâșuri [cu membrii publicului], dar până la un punct nimeni nu ar face așa ceva. Face parte din ADN-ul acestei zone, nu pot să înțeleg. Nu văd logica a ceea ce s-a întâmplat.”

Tony Gates, directorul executiv al Autorității Parcului Național Northumberland, a declarat că angajații centrului de vizitatori au plâns când au venit dimineața la serviciu și au găsit faimosul copac doborât.

„Toată lumea este doar în stare de șoc. Este unul dintre cele mai emblematice peisaje din țară”, a comentat el.

arbore tăiat marea britanie
Foto: Clementp.fr / Wikipedia.org

La fața locului a fost și Kimberly McGuinness, comisarul de poliție pentru Northumberland. La fel ca mulți oameni din zonă, și ea avea o legătură personală cu copacul, deoarece invitațiile ei de nuntă prezentau o imagine a acestuia.

„Nu înțeleg de ce ar face cineva asta. Este ca și cum ai fura bucuria”, a spus ea.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.