Un altfel de calendar pentru 2013. Oamenii care au refuzat șpaga

În 2011, câțiva studenți și tineri absolvenți au fondat mișcarea „Erupție Anticorupție”. Acum, la mai bine de un an de la apariția grupului, tinerii au lansat un calendar pentru 2013 („Eroii Erupție Anticorupție”) în care sunt prezentate organizații sau persoane care s-au implicat civic sau care au refuzat să comită fapte ilegale.

De exemplu, povestea Elenei Gherghel, o fostă angajată de la Biroul de Cadastru din Răducăneni, județul Iași, apare în luna ianuarie a calendarului. Femeia a refuzat o mită de 50.000 de euro care i s-a oferit pentru intabularea ilegală a unui teren de 282 de ha. După câteva zile, a fost concediată. Gherghel a dat în judecată angajatorul pentru a-și recupera locul de muncă, iar procesul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Un alt cetățean care apare în calendarul pe 2013 este agentul de poliție Cristinel Zaharia, din comuna Pufești, județul Vrancea, care a refuzat de cinci ori să primească mită.

eruptie_anti_coruptie_logo
Logo-ul mișcării „Erupție Anticorupție”

„E trist că am ajuns să facem un calendar cu cazuri excepționale, când așa ceva ar trebui să fie normal”, spune Simona Adam (foto), coordonatoarea proiectului, și totodată absolventă a Facultății de Științe Politice la Universitatea din București.

Calendarul a fost tipărit în 500 exemplare şi este distribuit gratuit (pentru informații, contactați grupul „Erupție Anticorupție” la adresa simona@eruptieanticoruptie.ro). Calendarul poate fi obținut și în variantă digitală.

eruptie_anti_coruptie_simona_adam„Credem că schimbarea este posibilă, dar pentru aceasta e nevoie de implicare, iar implicarea poate fi inspirată de exemplele altor cetățeni din jurul nostru”, grupul „Erupție Anticorupție”

Alături de calendar, tinerii au conceput și un „Ghid de nesupunere civică”, în care prezintă căile legale de luptă împotriva corupției (ca de exemplu, adunările publice), tipărit în 300 de exemplare. În ghid, care poate fi consultat și online, sunt prezentate și instituțiile și legile le pot fi de ajutor celor care ajung la un moment dat să se confrunte cu fenomenul corupției.

„Nu este ceva ce instigă la nesupunere civică”, spune Simona Adam. Ghidul și calendarul au fost finanțate parțial printr-un grant al Ambasadei SUA în România.

„Erupţie Anticorupţie” este proiectul Fundaţiei SynergEtica, înfiinţată de Sandra Pralong în România pentru a promova un comportament etic şi responsabil în rândul tinerilor români. Pe Facebook, grupul „Erupție Anticorupție” are în prezent peste 2.300 de membri.

eruptie_anti_coruptie_calendar_2013
Calendarul „Eroii Erupție Anticorupție”

Mai multe informații despre mișcarea „Erupție Anticorupție” găsiți pe eruptieanticoruptie.ro.