Umidificator vs. dezumidificator – Când ai nevoie de unul, de celălalt sau de amândouă

Probabil ați auzit des informații despre aparatele de umidificare și de dezumidificare. Există suficientă confuzie între cele două și rolul pe care îl joacă pentru a menține atmosfera sănătoasă într-o încăpere. Tocmai de asta încercăm să lămurim câteva aspecte în cadrul acestui articol.

Din start trebuie să știți că într-o locuință sau încăpere parametrii optimi sunt undeva între 30 și 50% umiditate pentru sănătatea omului.

Apar probleme și atunci când umiditatea e prea mare, dar și când e prea scăzută. Ambele echipamente sunt esențiale împreună cu alte dispozitive pentru a asigura un nivel optim al traiului zilnic într-o locuință. Acest tip de echipamente se găsește în magazine de specialitate care au o gamă diversificată din care puteți alege în funcție de nevoile voastre.

Umidificatorul

Primul lucru după care îți poți da seama că încăperea e insuficient umidificată este atunci când ai pielea uscată și buzele crăpate. Nu este de joacă cu această situație, poate duce în timp la o multitudine de afecțiuni și boli.

Pentru bebeluși situația e și mai delicată, încăperea lor trebuie să aibă un nivel de umiditate menținut în intervalul și mai restrâns de 35-45%.

În altă ordine de idei, de exemplu instrumentele muzicale pentru a fi întreținute corespunzător au nevoie de un nivel de 40% umiditate (în cazul pianului, saxofonului sau viorii).

Umidificatorul e dotat cu higometru care măsoară nivelul umidității din aer și pulverizează vapori de apă în atmosferă atunci când nivelul este scăzut. Atunci când achiziționezi un umidificator vezi înainte rata sa de umidificare, capacitatea, volumul rezervorului de apă, tipul de umidificare, eficiența, treptele de ventilare și alte funcții de control și programare.

Dezumidificatorul

În cazul dezumidificatoarelor, gama de aparate e una mai largă și destinată precis anumitor tipuri de încăperi. De exemplu există dezumidificatoare casnice, profesionale, pentru piscină, dar și industriale.

Dezumidificatorul casnic e cel mai des achiziționat pentru gospodărie pentru că el elimină umiditatea din debara sau spații închise. În plus, elimină riscul de condens în camerele neîncălzite în mod adecvat.

Pentru alegerea dezumidificatorului casnic trebuie să ții cont nu doar de preț ci și de capacitatea pe care o are, suprafața camerei în care vrei să-l folosești sau a casei, ionizarea, umidificarea sau funcționarea continuă, nivelul de zgomot, consumul, dar și debitul de aer.

Fiecare din cele două dispozitive are propria sa utilitate, iar selecția se face clar în funcție de nevoile personale ale consumatorului. Sunt persoane ce au nevoie de umidificator, de dezumidificator sau chiar de amândouă pentru a menține o încăpere în condiții optime.

În altă ordine de idei, un umidificator consumă mai puțină energie electrică decât un dezumidificator.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.