Umbra lui Dragnea la Sf. Parascheva: Holograf – Da, artificii – Pa!

În fața Palatului Culturii din Iași s-a organizat un concert, dar fără artificii
În fața Palatului Culturii din Iași s-a organizat un concert, dar fără artificii

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat, luni seară, că interzicerea focului de artificii la Sărbătorile Iașului de către Poliție reprezintă o „presiune politică nepermisă”, însă ieșenii se vor bucura de concert și în curând și de un foc de artificii.

Primarul a făcut și o declarație controversată în seara în care trebuia să fie spectacolul de artificii.

“(…) Nu încercăm să forțăm legea, nu este misiune mea ca primar să fiu primul care dă tonul dezordinii. (…) O să verific de ce pe locația pe care se trage de 25 de ani, deodată nu se mai poate. (…) E cusută cu puțină ață roșie toată povestea asta, dar ieșenii se vor bucura de un concert foarte frumos. (…) Chiar dacă trebuie să tragem din Teleorman, o să tragem și de acolo. (…) Vom fi aici și după ce moare Dragnea și toate lichelele. (…) Și ne vom continua misiunea pentru ieșeni și vom face și foc de artificii și ne vom bucura de Sărbătorile Iașului. Iar la înmormântarea oricăruia dintre ei din banii mei voi face un mic foc de artificii autorizat și mă voi ține de cuvânt”, a declarat Mihai Chirica, potrivit Ziarul de Iași.

Primăria Iașului a anunțat că nu va mai fi un spectacol de artificii cu puține ore înainte de începerea concertului din Piața Palatului. „Inspectoratul de Poliție Județean Iași a notificat firma responsabilă de organizarea jocului de artificii programat pentru finalul super concertului din cadrul celei de-a XXVII-a ediții a Sărbătorilor Iașului că, în baza prevederilor Legii 126 / 1995 privind regimul materiilor explozive, nu eliberează avizul necesar pentru desfășurarea spectacolului.

Cu exact o săptămână în urmă, pe 8 octombrie 2018, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” al Județului Iași elibera firmei respective, în baza aceleiași Legi 126 / 1995, un acord pentru organizarea jocului de artificii în seara zilei de 15 octombrie 2018.

Notificarea de astăzi, 15 octombrie 2018, a Inspectoratului de Poliție Județean Iași invocă faptul că acordul din 8 octombrie 2018 al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” al Județului Iași „și-a pierdut valabilitatea”.

În aceste condiții, pentru a nu intra în conflict cu instituțiile statului, Primăria Municipiului Iași a decis să nu mai organizeze tradiționalul joc de artificii la sfârșitul super concertului de astăzi. Mai multe detalii vor fi oferite în perioada următoare. Ne cerem iertare ieșenilor și le mulțumim pentru înțelegere!”, a transmis Primăria.

În Piața Palatului, după Tangerine, Diana Bahrin, Alexia și Matei, RAO, Ioana Dumbravă și Dya, apoi vedetele naționale Keo & Roxana Cozma, Annes, Nicoleta Nucă, Compact, Bună seara, prieteni! (Cristi Minculescu, Valter și Boro, ex-Iris), Delia și Holograf e programat focul de artificii.

Pe Facebook, reacțiile ieșenilor au fost împărțite. În timp ce unii s-au arătat supărați că nu vor mai fi artificii, alții au spus că banii s-ar fi putut folosi pentru alte proiecte. De asemenea, cei care au protestat și au cerut anul acesta o legătură rutieră modernă cu restul țării au spus că „ieșenii vor autostradă, nu artificii”.

La scurt timp după reacția primăriei a venit un răspuns oficial, pentru presă, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași.

„Vă facem cunoscut faptul că Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași a eliberat Acordul de principiu pentru organizarea jocului de artificii din data de 15.10.2018 în baza documentației depuse de firma organizatoare.

La verificările ulterioare efectuate în teren specialiștii din cadrul Inspectoratului au constatat ca nu era respectată distanța de siguranță față de stațiile de distribuție carburanți aflate pe str. Sf. Lazăr, fiind încălcate prevederile art. 34 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Acordul eliberat de ISU Iași este valabil doar însoțit de documentația vizata spre neschimbare, aspect consemnat și în documentul eliberat, ori nefiind respectate prevederile legale acordul nu este valabil, firma organizatoare fiind notificată în acest sens”, au transmis reprezentanții ISU Iași.

Zilele orașului sunt organizate în aceeași perioadă cu cel mai mare pelerinaj religios din țară. La Sfânta Parascheva au venit zeci de mii de oameni din toată țara și s-au format cozi și de peste 4 kilometri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.