UE ar putea interzice creșterea păsărilor în cuști

FOTO: Hjalmar_photography/Pixabay.com
FOTO: Hjalmar_photography/Pixabay.com

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a recomandat încetarea creșterii păsărilor de curte în cuști și a mutilării acestora, practici pe care le consideră periculoase pentru bunăstarea lor, potrivit AFP. Recomandările apar în două avize științifice care au fost solicitate de Comisia Europeană în vederea viitoarei revizuiri a legislației privind bunăstarea animalelor.

Ca măsură preventivă, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă, printre altele, interzicerea creșterii în cuști – individuale sau colective – care, potrivit acesteia, este responsabilă de „stresul de izolare” sau „stresul de grup”, „restricționarea mișcărilor” sau „probleme de odihnă” la aceste păsări.

Ca alternativă, autoritatea europeană de reglementare preferă așa-numitul sistem „volieră”: structuri cu mai multe etaje, cu pergole și zone de ouat pentru găini.

În același timp, EFSA recomandă reducerea densității fermelor și stoparea mutilărilor care constau, de exemplu, în tăierea crestelor sau a ciocurilor acestor păsări pentru a le împiedica să se mutileze între ele.

De asemenea, subliniază necesitatea ca aceste păsări să aibă acces la spații în aer liber, sau cel puțin la „verande”, și chiar indică faptul că zgomotul ambiant al fermelor nu ar trebui să depășească 75 de decibeli.

Pentru industria de profil, „cea mai șocantă recomandare este propunerea de a reduce densitatea de creștere a puilor de carne convenționali la un maxim de 11 kg/m²”, ceea ce „va impune producătorilor (…) să facă investiții semnificative în fermă, în timp ce numărul de păsări dintr-un adăpost va trebui redus cu 72%”.

Mai multe organizații europene care reprezintă producători de păsări spun că sunt „recomandări fără precedent care, dacă ar fi aplicate în acești termeni, ar duce pur și simplu la dispariția celei mai mari părți a sectorului avicol european, inclusiv a cărnii și ouălor”.

Crescătorii de păsări consideră că dacă vor fi puse în aplicare aceste reguli, multe întreprinderi mici și mijlocii din zonele rurale vor avea probleme economice și va crește prețul la carnea de pasăre.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.