Ucrainenii își plâng apropiații pe marginea gropii comune din Bucha

Orașul Bucha, un satelit al Kievului, a dezvăluit imagini îngrozitoare, după ce a fost eliberat de soldații ruși. Pe străzi au fost filmate cadavre ale civililor, unii având mâinile legate la spate. Autoritățile ucrainene spun că există o groapă comună, un șanț lung de 13 metri, în care ar fi fost îngropate de ruși sute de ucraineni uciși. Supravețuitorii din Bucha spun că primele cadavre au fost îngropate acolo în primele zile de război.

O echipă CNN a văzut cadavre în pungi negre îngrămădite în mormânt. Unele au fost deja parțial acoperite. Localnicii au declarat pentru CNN că aproximativ 150 de persoane sunt îngropate acolo. Primarul din Bucha a afirmat că de fapt, acolo ar putea fi până la 300 de victime.

„Liderii ruși trebuie trași la răspundere pentru crimă și tortură în Bucha. Noile sancțiuni pe care le va impune Occidentul nu sunt o pedeapsă suficientă pentru uciderea civililor din orașele ucrainene, a spus președintele Volodimir Zelenski într-un nou mesaj video. El anunță că va fi creat un mecanism special pentru investigarea crimelor și urmărirea penală a autorilor, anchetă la care vor colabora experți ucraineni și internaționali. Trecând de la ucraineană la rusă”, liderul de la Kiev s-a adresat direct mamelor soldaților ruși trimiși de Putin să invadeze Ucraina. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Sute de oameni au fost uciși. Civili torturați, executați. Cadavre pe străzi… Răul concentrat a venit pe pământul nostru. Criminalii. Torţionari, violatori, jefuitori… care își spun că sunt o armată. Și care merită doar moartea după ce au făcut. Vreau ca fiecare mamă de soldat rus să vadă cadavrele oamenilor uciși în Bucha, în Irpin, în Hostomel.  De ce au fost torturați până la moarte civili obișnuiți dintr-un oraș pașnic obișnuit?

Ce a făcut orașul ucrainean Bucha Rusiei voastre? Cum au fost posibile toate acestea?

Vreau ca toți liderii Federației Ruse să vadă cum le sunt îndeplinite ordinele. Așa va fi perceput acum statul rus. Aceasta este imaginea voastră”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.