Ucraina susține că drone rusești ar fi explodat pe teritoriul României. MApN neagă această informație

FOTO: Oleg Nikolenko/Facebook
FOTO: Oleg Nikolenko/Facebook

Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de Externe a declarat că drone rusești ar fi căzut și au explodat pe teritoriul României, în timpul atacului care a avut loc noaptea trecută în zona Dunării.

Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României, transmite instituția într-un comunicat de presă.

„Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României.

Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate.

Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, transmite Ministerul Apărării Naționale.

„Potrivit serviciului ucrainean de pază a frontierei de stat, noaptea trecută, în timpul unui atac masiv al Rusiei în apropiere de portul Izmail, (drone) Shahed rusești au căzut și au explodat pe teritoriul României”, a scris pe Facebook oficialul ucrainean citat de Reuters, Oleg Nikolenko.

„Aceasta este încă o confirmare a faptului că teroarea rachetelor rusești reprezintă o amenințare uriașă nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea țărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO”, a mai spus el.

Nikolenko a publicat o fotografie care arată flăcările unei explozii pe malul opus al fluviului Dunărea. O sursă din industria ucraineană a declarat pentru Reuters că două drone rusești au căzut pe malul românesc al Dunării.

Un nou atac rusesc cu drone, ce a durat trei ore și jumătate, a avut loc în noaptea de duminică spre luni asupra portului Izmail din regiunea ucraineană Odesa. Loviturile au provocat pagube importante la nivelul infrastructurii, iar resturile de drone au incendiat mai multe clădiri, a declarat guvernatorul regiunii.

Aproximativ 17 drone au fost doborâte, dar unele și-au atins țintele, a spus guvernatorul Oleh Kiper pe Telegram. El a adăugat că, potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime sau răniți.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.