Ucraina cere o reuniune de urgență cu Rusia și țările OSCE

FOTO: armyinform.com.ua/via Wikimedia Commons
Soldați ucraineni. FOTO: armyinform.com.ua/via Wikimedia Commons

Ucraina a cerut o reuniune de urgență cu Rusia și țările din Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) acuzând Moscova că nu oferă informații cu privire la deplasările trupelor sale comasate la frontiera ucraineană.

Într-un comunicat publicat duminică seara, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a afirmat că Rusia a ignorat o cerere a Kievului cu privire la Documentul de la Viena, un text al OSCE care promovează măsuri de transparenţă între forţele armate ale celor 57 de ţări membre ale organizaţiei.

„Trecem la etapa următoare. Ucraina convoacă o reuniune cu Rusia şi cu toate statele membre (ale OSCE) în următoarele 48 de ore, pentru a evoca întărirea şi deplasările trupelor ruse de-a lungul frontierei noastre şi în Crimeea ocupată”, a anunţat Kuleba.

Rusia „trebuie să-şi onoreze angajamentele în materie de transparenţă militară, pentru a reduce tensiunile şi a întări securitatea tuturor statelor participante”, a continuat ministrul ucrainean de externe.

Duminică, Washingtonul a reiterat că Rusia ar putea ataca Ucraina „în orice moment”. Mai mult, americanii spun că pentru a justifica invazia țării vecine, rușii ar putea crea un pretext surprinză, potrivit Reuters.

Moscova neagă orice intenţie agresivă faţă de Kiev, însă condiţionează detensionarea de o serie de cereri, printre care oferirea de asigurări că Ucraina nu va adera niciodată la NATO, condiţie pe care Occidentul o consideră inacceptabilă.

FOTO: armyinform.com.ua/via Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.