Turiștii stau și câte 9 ore la frontieră pentru a intra în Grecia

lefkada grecia
Foto: mirceaadrian72 / pixabay.com

Jurnaliștii greci scriu despre furia turiștilor din Balcani, care stau la punctele de trecere a frontierelor și câte 9 ore pentru a intra în Grecia.

„Rușine, rușine, inacceptabil”, cu aceste cuvinte, turiștii români, bulgari sau sârbi comentează lungul proces de control de la punctele de intrare în Grecia, la care sunt supuși și anul acesta cei care aleg să-și petreacă vacanța în nordul Greciei, potrivit publicației elene Thess Today.

Așteptările lungi care pot depăși uneori chiar și nouă ore la punctele de trecere de la Promachonas și Evzonoi afectează renumele turismului grecesc pe piața balcanică.

În ciuda faptului că turismul rutier are un rol esențial, fiind principalul furnizor de turiști pentru Salonic și Halkidiki, treptat, oamenii mai înstăriți din Balcani abandonează ideea de „summer in Greece”, optând pentru destinații învecinate cu mai puține… obstacole.

Președintele Camerei de Comerț Eleno-Sârbe a Greciei de Nord, cofondatorul Parthenon Real Estate și evaluator imobiliar autorizat, Kostas Georgakos, afirmă pentru Thesstoday.gr că turiștii din Serbia, Bulgaria, România, Macedonia de Nord care au trecut prin calvarul de la frontieră își împărtășesc experiența pe internet, punând Grecia într-o lumină negativă.

„Ei scriu „rușine”, „rușine”, „inacceptabil” în postări, în comentariile de pe paginile turistice și chiar în recenzii”, spune el, explicând că astfel de catalogări influențează în sens negativ cititorii, care visează la o călătorie cu mașina în Grecia.

„Când așteaptă de la două până la nouă ore în mașinile și microbuzele oprite, împreună cu familiile lor pentru controlul la frontieră, este logic să fie furioși și să aleagă altă destinație la următoarea călătorie”, spune Georgakos, estimand că treptat, turiştii mai bogați vor prefera alte destinaţii, lăsând zona Halkidiki, Salonicul şi nordul Greciei pentru turiştii balcanici cu portofele mai puțin generoase.