Tulpina Omicron. Veste bună din Israel pentru cei care s-au vaccinat

FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com
FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Cercetătorii din Israel au date preliminare care sugerează că serul Pfizer/BioNTech înregistrează doar o mică sădere a eficacității în fața tulpinei Omicron, în comparație cu varianta Delta a coronavirusului.

Pe de altă parte, aceleași date mai arată pacienții care se infectează cu noua tulpină și nu sunt vaccinați ar putea dezvolta simptome mai severe, potrivit Jerusalem Post. Mai multe detalii legate de efectele pe care le are Omicron vor apărea în următoarele zile.

Ministrul Sănătății din Israel, Nitzan Horowitz, a declarat că există indicații că persoanele vaccinate complet împotriva inclusiv în fața variantei Omicron. „Există motive de optimism și indicații inițiale că cei care sunt vaccinați cu un vaccin încă valid sau cu rapelul vor fi de asemenea protejați de această variantă. (…) Vaccinul este chiar crucial acum. Oricine e expus la variantă fără vaccin se expune la un risc care nu este necesar”, a declarat ministrul Sănătății.

Potrivit televiziunii israeliene Canal 12, care citează cercetători, vaccinul are o eficacitate de 90% în prevenirea infectării cu Omicron. În cazul variantei Delta este de 95%.

Serul de la Pfizer/BioNTech are o eficacitate de 90% în prevenirea infectării cu Omicron.

Cei care nu sunt vaccinați riscă de 2,4 ori mai mult să dezvolte simptome severe ale bolii.